„Benešov je snad jediné okresní město, které nemá u hřbitova parkoviště,“ připomněl Roman Tichovský při projednávání změn číslo 2 územního plánu města a navrhl, aby u hřbitova místo pro zastavení automobilů vzniklo. Automobily totiž v současnosti pozůstalí nechávají stát na silnicích v okolí pietního místa. A často se tím dopouštějí tolerovaných dopravních přestupků. 

Ale silnice pod mauzoleem vojáků Rudé armády, je vyhlášená nejen tím, že se tam v době svátků špatně projíždí dalším motoristům, ale také poměrně časnými vloupáními do vozidel. Zloději se neopatrným motoristům, kteří na sedačkách aut nechávají cennosti, připomínají i v uličce mezi dvěma částmi nového benešovského hřbitova.

Ilustrační foto.
V parcích i na nádraží! Bezdomovců jsou desítky

Do popředí se proto znovu, zhruba po dvou letech, dostalo parkoviště. O něm už uvažovala benešovská vláda Jaroslava Hlavničky, ale šanci na realizaci po lednu 2016 nedostala.

Teď chce současné vedení Benešova na zanedbaných pozemcích u hřbitova vytvořit další zelenou zónu. V souvislosti s touto ideou vystoupil při projednávání změn územního plánu právě někdejší místostarosta Roman Tichovský, expert na dopravu. Jeho připomínka se týkala žádosti o vypracování studie, která by do území zamýšleného nového parku začlenila i místo pro odstavení osobních automobilů. Jeho návrhu pak místostarosta Benešova Jiří Švadlena slíbil podporu.

Ve hře v souvislosti s parkovou úpravou je také zprůjezdnění a zjednosměrnění ulice mezi dvěma částmi nového benešovského hřbitova. Současně by nakonec měli řidiči možnost nejen parkovat nedaleko hrobů svých blízkých, ale také zmiňovanou ulicí moci projet až do ulice Pod hřbitovem spojující Čechovu s ulicí K pazderně. Uvažované úpravy ale souvisí také s už realizovanou změnou provozu v dané lokalitě. 

Ulice K pazderně je totiž jednosměrná nejen od mauzolea k obřadní síni, tedy ve směru k centru města, ale nově také od mauzolea na druhou stranu, k Dopravnímu inspektorátu Policie ČR Benešov u Vlašimské ulice a dále z města na Vlašim. Kromě dopravy a parkoviště pro návštěvníky hřbitova, zastupitelé současně připomněli, že by si Benešov zasloužil důstojnější obřadní síň. Nová obřadní místnost měla vzniknout už nejméně před dvěma desetiletími vedle mauzolea. Záměr nyní připomínají jen terénní nerovnosti vzniklé výkopy.

Vodní dům v Hulicích slavil rok od prvního otevření
Vodní dům zařadili do ročenky české architektury
Preventivní videoklip varuje hlavně mládež před alkoholem za volantem. Křest spotu navštívili jak policejní představitelé, tak zástupci vedení města Benešov.
Preventivní spot varuje před alkoholem. Podívejte se