A platí to, i když se o změnách vizáže náměstí hovoří v Benešově už mnoho let. Jenže znovu, tentokrát velmi intenzivně, se o proměnách hlavního rynku mluví teprve od loňska (2016). S příchodem jiných politiků do čela města.

„Připravujeme architektonickou soutěž, ale nejprve jsme k tomu chtěli mít městského architekta. Takže jsme čekali, až se ujme své práce. Právě on bude mít architektonickou soutěž na starosti," připomněl místostarosta Benešova Jiří Švadlena s tím, že novým benešovským městským architektem se ve výběrovém řízení ze tří uchazečů stal Pražan Milan Schwarz.

Také čtěte: Komíny budou kouřit dál, úředníků na jejich kontrolu není dost

Architektonické soutěže se bude moci zúčastnit prakticky každý. Tedy i laici. Naději na úspěch však bezpochyby bude mít jen ten, kdo kromě představivosti doloží ke své fantazii i reálný výpočet předpokládaných nákladů. Ty totiž budou, jako vždy, rozhodující.

Ten nejlepší, samozřejmě uskutečnitelný nápad, vyberou nejen komunální politici, přesněji současné vedení města, ale také odborníci. Ti vytvoří porotu oné architektonické soutěže.

Jiří Jandač v Maďarsku v roce 1996 při výběru lip pro benešovské náměstí.Zdroj: archiv Jiřího Jandače„Chtěli bychom ji vyhlásit už na jaře, abychom v létě znali výsledky," řekl místostarosta. Poté se práce ujmou zastupitelé, tedy členové nejvyššího orgánu města. Právě ten rozhodne o tom, zda Benešov investuje do představ vítěze architektonické soutěže, nebo jeho plány uloží, jako už tolikrát před tím, k ledu. Pokud zastupitelstvo řekne ano, pak začnou práce v návaznosti na dokončení revitalizace Tyršovy ulice. Tedy nejdříve v roce 2018.

Náměstí se podle Jiřího Švadleny ale začne proměňovat už letos na jaře. A to i bez výsledků architektonické soutěže. Tak tomu ostatně bylo už loni, na začátku zimy. Tehdy nechala radnice vykácet ve třech oválech umístěných uprostřed náměstí přerostlé a neudržované keře. Místo nich pak zahradnická firma položila travnatý koberec. Zda zakořenil, nebo ho poškodily mrazy, které tou dobou na Benešov dolehly, se ukáže už brzy.

Nepřehlédněte: Benešovská nemocnice bude mít od března nového ředitele, Romana Mrvu

„Až bude trošku počasí, chceme upravit ony zatravněné plochy. Dodáme tam květiny a vytvoříme jimi emblém Benešova nebo jeho znak," dodal Jiří Švadlena.