Rajon benešovských strážníků se ještě letos a to už za několik měsíců, možná ještě zvětší. Ve vzduchu totiž visí dohoda mezi Benešovem, Bystřicí a Neveklovem o poskytování zmiňované služby. „Jednali jsme o tom se starosty obou měst,“ přiznal starosta Benešova Petr Hostek, ale potvrdil, že zatím dojednáno není nic konkrétního a nyní si strany budoucí dohody vyjasňují své požadavky a to i ty finanční.

Setkání nejvyšších představitelů měst, kteří řídí činnost městské policie, vyplynulo z jediného. V Bystřici, která až dosud zajišťovala službu strážníků nejen na své domovské půdě, ale částečně právě také v Neveklově, končí dva městští policisté. „V Bystřici je proto městská policie na pokraji své funkčnosti,“ připomněl Petr Hostek, podle něhož je benešovská městská policie ve Středočeském kraji jako jedna z mála, která si nové členy vybírá a nepotřebuje k tomu klasické nábory, jak to je běžné jinde nejen u strážníků, ale také u Policie České republiky.

Nasazení strážníků do obou zmiňovaných sousedních měst by podle starosty Benešova přineslo výhody, ale také některé komplikace. „Nechceme odkrýt Benešov jen proto, že bychom vartovali v Bystřici a Neveklově,“ upozornil starosta Petr Hostek s tím, že z toho vyplývá jediné.

Hasičský ples v Kamberku si přítomní užili se vším všudy.
OBRAZEM: Oslavy 140 let SDH Kamberk předznamenal ples

Rozšíření počtu benešovských strážníků, aby někteří z nich mohli pracovat v Bystřici a Neveklově.

K tomu je ale zatím ještě cesta poměrně dlouhá. Schválit by záměr muselo nejen benešovské zastupitelstvo, ale také Středočeský kraj. Přitom je podle lídra benešovské radnice samozřejmostí a podmínkou, že veškeré náklady na službu mimo Benešov, by hradila obě zmiňovaná sídla.

Podle Petra Hostka je ale výhodou, že pro strážníky práce v Bystřici a Neveklově není na celých 24 hodin denně. Z toho pak vyplývá, že v krizových situacích by mohl díky tomu být posílen provoz městské policie i v samotném Benešově.

O tom všem vědí i starostové Neveklova Jan Slabý a Bystřice Daniel Štěpánek. „To, že je zájem ze strany obou měst o službu našich strážníků, je pro mě signálem, že svou práci nedělají úplně špatně,“ dodal Petr Hostek.

Druhý den druhého kola prezidentských voleb v Kondraci.
KRÁTCE: Volby v obcích na Benešovsku přinesly také dvě plichty

Podle Jana Slabého, starosty Neveklova, je hlavním záměrem práci městské policie v Neveklově profesionalizovat. „Chceme, aby jejich práce měla takovou úroveň, jakou má mít. A to se službou poskytovanou Benešovem mít určitě bude,“ je přesvědčen. „Je důležité, aby strážníci byli dobře vyzbrojeni a řádně vystrojeni. Když se tato služba dělá po kouscích, je drahá a nemá požadovaný efekt. Proto se nám taková symbióza s Benešovem líbí,“ dodal Slabý.

Technické záležitosti mezi Benešovem, Bystřicí a Neveklovem zatím nejsou dohodnuty, ale podle Slabého by strážníci mohli, i když ne celých 24 hodin denně, sloužit sedm dnů v týdnu. „Chtěli bychom, aby se to povedlo už do pololetí,“ přeje si Jan Slabý, který připustil, že jeho město bude tahle služba stát o něco více, než dosud. Jednat by se přitom mělo o zhruba půl milionu korun za rok.

Podle celonárodního průměru by měla mít města velikosti Benešova na 800 až 1000 obyvatel jednoho strážníka. V Benešově to je podle zjištění zastupitelky Jany Čechové jinak a vypočítala, že jde o poměr 650:1. Velitel strážníků Radek Stulík ale vycházel z jiných údajů a jím zjištěný poměr vychází na 780:1. Podle ČSÚ za rok 2016 žilo v Benešově 16 600 lidí. Z toho pak vyplývá, že na jednoho strážníka, jichž je od června 2017 v Benešově celkem 21, připadá necelých 692 lidí.

Ilustrační snímek.
Jiří Drahoš by měl v politice pokračovat, míní starostové