„Napouštění by mělo začít 
v červenci a ještě o prázdninách by mělo skončit," upřesnil místostarosta s tím, že i poté budou práce na zvelebování nádrže pokračovat.

Už za provozu rybníka, který nelze komerčně využívat, a z lovu se tam smí těšit jen sportovní rybáři, jimž Benešov podmínky pro hobby měnit nechce, budou dělníci opravovat také korunu hráze. Nová asfaltová vozovka bude olemována žulovými obrubníky.

„Na podobě silnice jsme se domluvili s památkáři," uvedl místostarosta Benešova Roman Tichovský. „Bude to vlastně tak, jak je to nyní," řekl.

Na projekt Revitalizace biokoridoru Šiberna, jehož součástí odbahnění rybníka v Konopišti je, Benešov jako investor získal také dotace. Vzhledem k tomu musí dílo dokončit v září.

Zanášení rybníka sedimenty by mělo zabránit či výrazně zpomalit také odbahnění rybníků výš na kaskádě Konopišťského potoka. Podle Tichovského mají majitelé tamních hospodářsky využívaných nádrží už také zažádáno o dotace.

Se zprovozněním Konopišťského rybníka, by se mělo také trochu posunout jeho rekreační využití. Kromě již zmiňovaných sportovních rybářů by z louky za amfiteátrem měla vzniknout travnatý pláž a dno rybníka pod ní by mělo být přizpůsobeno plavcům. Dříve plavci využívali nejvíce pláž u kotvy, ale ta je miniaturní a postupem času ztratila svůj význam. Navíc tam už ani nebude původní, Františkem Ferdinandem na Jadranu vylovená kotva napoleonské lodi. Správa zámku kotvu nechala restaurovat, vybavila podstavcem a po královéhradecké výstavě, kde je možné nyní artefakt vidět, se vrátí do Konopiště na jiné místo. Do Růžové zahrady.

„Do Konopiště se ale také vrátí lodičky, které bude možné si vypůjčit buď na hrázi nedaleko našeho infocentra, nebo na pláži u kotvy. S provozem ale začneme nejspíš až příští rok," připomněl ještě starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.