„Jedna z těchto nádob na odpad stála v Bezručově ulici, druhá pak v ulici Jiráskově," připomněl vrchní strážník Městské policie Benešov Jaroslav Trojánek.

K požáru kontejneru v Jiráskově ulici přijeli první právě Trojánkovi podřízení. Těm se podařilo oheň uhasit dříve, než začal žár deformovat a tavit plast. Přes to se škoda na majetku města znovu dostala až k deseti tisícům korun.

V posledních několika týdnech to byl další ze série požárů plastových kontejnerů.

Na lehkou otázku, kdo v Benešově zapaluje, ale není jednoduché odpovědět. Snaží se o to jak strážníci Městské policie Benešov, tak jejich kolegové z Policie České republiky. V případě, že pachatele dopadnou, bude pak záležet na tom, zda mu prokážou všechny skutky, tedy i ty z posledního období. Pokud by se jim to podařilo, strávil by žhář ve vězení nejméně rok.

Na svědomí má totiž dosud největší sérii požárů kontejnerů a kontejnerových stání v Benešově. Kromě nádob na odpad se palič bavil i zapalováním plastových domovních zvonků u paneláků v Nové pražské ulici.

Vedle nich zapálil vandal také kontejnery v majetku města v ulicích Jana Švermy, Nové pražské a Vlašimské. A také v Bezručově ulici, kde podpaloval opakovaně i v noci na neděli.

Podle zástupce ředitele Hasičského záchranného sboru Benešov Jiřího Černovského, podpaloval nejspíš člověk, který se vracel z nějakého baru či restaurace.

Městu Benešovu popisovaným řáděním pachatel či pachatelé způsobili škodu převyšující 100 tisíc korun.