Mladý řidič Marek Musil, který v Benešově loni úmyslně srazil cyklistu a následně zabil řidiče dalšího automobilu, se vězení ani zákazu řízení nevyhne. To i přesto, že obhajoba zaútočila na znalecký posudek, který hovořil o těžkém zranění cyklisty. 

Těžká újma na zdraví u sraženého cyklisty byla v posudku nakonec přeformulována na středně těžké zranění.

Soud ke změně ve znaleckém posudku ale nepřihlédl. I přesto, že se změnila klasifikace zranění u postiženého cyklisty, stále se hovoří o tom, že řidič svým jednáním mohl způsobit těžkou újmu na zdraví. 

Ilustrační foto
V Benešově začne řádit chytrý radar

„To, že nedošlo k tragičtější nehodě, je jen náhoda,“ vysvětlil soudce Pavel Vosmanský s tím, že v tomto případě se očividně jedná o úmyslné jednání ze strany Marka Musila, proto se ani výše trestu nemění. 

Obhajobě nepomohlo ani to, že se snažila poukázat na nízký věk a bezúhonnost obžalovaného. Obhájce Jaroslav Zeman se také snažil dotknout otázky, zda kolize byla vůbec úmyslná.

Okresní soud v Benešově ale ani po novém líčení nezměnil na případ a rozsudek názor a Marka Musila poslal do vězení s dozorem na šest let a potrestal ho i zákazem řízení na deset let. Obě strany se ale do osmi dnů mohou ještě odvolat. 

S konečným usnesením souhlasili také ti, co k soudu přišli. „Jsem spokojená, jak to dopadlo,“ vyjádřila se jedna z přítomných žen.

Bohoslužba a žehnání motorovým prostředkům v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně.
OBRAZEM: Na Chvojně kropil kněz dopravní prostředky svěcenou vodou