"Snažíme se tímto způsobem zmírnit činnost některých milovníků zábavní pyrotechniky, zejména v období Mikuláše, kdy se nám hlavně v prostoru před Albertem dějí věci, které se už vymykají normálu. Vytvořili jsme proto vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky po celý rok vyjma Silvestra a Nového roku," informoval starosta Vlašimi Luděk Jeništa s tím, že vyhláška přesně vymezuje lokality, kde je zábavní pyrotechniku zakázáno používat.

Dělobuchy tak nesmí od nynějška vybuchovat například v celém prostoru zámeckého parku, na Žižkově, Husově, i Palackého náměstí, v okruhu sta metrů od vlakového a autobusového nádraží nebo třeba i v ulicích Komenského, Lidické, Jana Masaryka a Zámecké.


„Těch lokalit je hodně, jsou dané přesně místem včetně okolí sto metrů, takže vlastně jde téměř o celé město," dodal vlašimský starosta.
Vyhláška mimo jiné ale obsahuje i výjimku.

Výjimku může povolit rada města ke zcela ojedinělým akcím. Jako příklad uvedl starosta ukázku Stanley Cupu Michala Rozsívala, kterou navštívilo na pět tisíc lidí a na jejímž závěru byl ohňostroj.

Otázkou ale nadále zůstává vymahatelnost zákazu s ohledem na identifikaci a věk uživatelů zábavní pyrotechniky. V období Mikuláše bude na dodržování zákazu používání pyrotechniky dohlížet zesílená hlídka městských strážníků, posílena by měla být služba u pultu centrálního kamerového systému. O spolupráci vedení města požádá i Policii ČR. Milovníci ohňostrojů si budou moci užít hlučnou zábavu už jen o Silvestra od 22 hodin přes půlnoc do nového roku do 3 hodin.


„Dodržování vyhlášky budeme zkrátka hlídat. Neděláme si iluze, že by tady nevybouchla žádná pyrotechnika, ale dáme lidem na vědomí, že to co se tady dělo v posledních letech, je za hranou a že by se měli trochu zklidnit," řekl Luděk Jeništa a dodal, že by bylo záhodno vracet se více k tradičním oslavám svátků a nedělat po městě randál.

KAREL CHLUMEC