Toho nalezl na konci listopadu v ranních hodinách nedaleko výtopny u benešovského vlakového nádraží náhodný chodec.

„Zhruba před třemi týdny volal na služebnu městské policie muž, že u nádraží leží jakýsi člověk a příliš nejeví známky života. Strážníci, kteří se bezprostředně po avízu dostavili na místo, přivolali sanitku,“ sdělil Jakub Růžička, zástupce velitele Městské policie Benešov.

Ta sice muže odvezla, ale zdravotníci muže po nezbytném ošetření opět poslali na ulici. Právě to se mu stalo osudné. Do druhého dne na ulici umrzl.

„Jednalo se o bezdomovce, který pravděpodobně přespával v plechové boudě v prostorách bývalé kotelny. U té byl také bez známek života čtyřicetiletým oznamovatelem nalezen,“ uvedla Zuzana Stránská, tisková mluvčí benešovské policie s tím, že na místo nálezu pak její kolegové přivolali lékaře. Ten konstatoval jako příčinu úmrtí celkové podchlazení organizmu. Cizí zavinění, tedy zranění, které by mu způsobil někdo jiný, zdravotník vyloučil.

V době, kdy náhodný chodec ztuhlé tělo bezdomovce objevil, zasáhly i Benešov extrémně silné mrazy. Na některých místech teploměr ukazoval i více než dvacet stupňů pod nulou.

Umrzlý muž v Benešově je nejspíš první taková událost. Podle slov městských strážníků si totiž tito lidé bez domovů většinou najdou v odlehlých částech města místo na relativně bezpečné přezimování.