Podle loňského verdiktu muž nedospěl tak daleko, aby se dal případ kvalifikovat jako příprava vraždy. Zeman má opačný názor, podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Myšlenky na zločin muže z Benešovska sice napadaly, nepodnikl však v tomto smyslu žádné konkrétní kroky. Případ eviduje soud od chvíle, kdy muž začal matku svého dítěte loni koncem léta sledovat jak prostřednictvím soukromého detektiva, tak pomocí GPS modulu namontovaného do auta.

Čím se hájil?

Posléze se hájil tím, že tohle nemělo souvislost s přípravou zločinu. Šlo mu prý o obstarání důkazů, že matka svému dítěti osobně nevěnuje náležitou péči a vzhledem ke své pracovní vytíženosti přenechává starost o potomka jiným. Posléze chtěl s informacemi vyrukovat před soudem, který měl rozhodnout o tom, kdo se o dítě bude starat. Žena se o dítě chtěla starat sama, zatímco otec prý prosazoval střídavý model.

Hodně daleko však zašel muž tím, že v různých rozhovorech opakovaně činil narážky znějící velmi nebezpečně. Vysloveně o fyzické likvidaci zřejmě nehovořil, podle svědeckých výpovědí však měly padat zmínky typu „nechat odstranit" či „konečné řešení". Najatý soukromý detektiv nakonec upozornil policii, která pak přes něj dodala podezřelému muži SIM kartu s kontaktem na údajného nájemného vraha. Na jeho číslo muž o měsíc později poslal prázdnou textovou zprávu. Načež ho policie zatkla a umístila do vazby.

"Ačkoliv šlo pouze o prověření funkčnosti kontaktu na potenciálního nájemného vraha, šlo o krok konkrétní," stojí v dovolání, které zatím leží u soudu prvního stupně a čeká na odeslání k Nejvyššímu soudu.

Neprokázali konkrétní kroky

Příprava vraždy je sice trestná stejně jako samotné provedení zločinu, nicméně podle senátu Pavly Augustinové nebylo prokázáno, že by obžalovaný podnikl jakékoli konkrétní kroky směřující ke skutečnému objednání vraždy.

Odvolací senát neměl pochybnosti o tom, že s myšlenkami nechat expartnerku usmrtit si obžalovaný skutečně zahrával. „Pouze za myšlenku nelze někoho uznat vinným z trestného činu," poznamenala soudkyně Augustinová. Připomněla, že její senát uvažoval o možné změně kvalifikace skutku na nebezpečné pronásledování, nakonec se ale přiklonil ke zprošťujícímu verdiktu. Předsedkyně senátu však upozornila, že pokud by muž ve svém jednání pokračoval i nadále, mohl by se před soudem ocitnout opět, a to právě s tímto paragrafem.

Krajský soud v Praze původně vyměřil muži z Benešovska za přípravu vraždy osm let vězení. Vrchní soud jej ale zprostil obžaloby. Muž vinu od počátku popíral.