Výsledkem je podle ředitele NPC Jakuba Frydrycha šest zlikvidovaných velkopěstíren konopí v Praze a v širším okolí metropole se zajištěním dvou tisícovek rostlin marihuany (větší část úrody již přitom byla sklizena) a také 40 kilogramů již hotové sušiny. Policisté rovněž zabavili majetek a peníze v hotovosti za více než 30 milionů korun. A především bylo obviněno 11 osob, kteří podle výsledků vyšetřování dodávali potřebnou techniku dalším pěstitelům.


Akce ještě neskončila
Zasadit efektivní úder umožnilo rozkrytí propojení obchodních společností dovážejících pěstební technologie se zločineckými strukturami zabývajícími se nelegálním obchodem s marihuanou. „Zadrženým cizincům, kteří všichni skončili ve vazbě, hrozí osm až dvanáct let vězení," konstatoval Frydrych. Šéf NPS ale nevylučuje, že zatýkání ještě není u konce. Může pokračovat s tím, jak se vyšetřovatelům podaří hlouběji proniknout do zločinecké struktury.

Obrovský nárůst dovozu vybavení potřebného pro pěstování rostlin pod střechou sledovali detektivové protidrogové policie již pět let. A k masivnímu úderu se začali připravovat od loňského května. Bylo jim totiž jasné, že převážná většina tohoto zboží má posloužit k vybavování takzvaných indoor pěstíren marihuany. Špičkové technické zařízení k nám putovalo až z Kanady, Nizozemí a Číny. Dovážet nákladná zařízení z takové dálky se ale podloudníkům vyplatilo. Uplatnění této techniky totiž umožnilo produkovat rostliny s mimořádně vysokým obsahem účinné látky tetrahydrocannabinolu – tedy z pohledu konzumentů velmi kvalitní marihuanu. Tou pak byli zásobováni odběratelé nejen na území naší země, ale i v dalších státech Evropské unie.

Masivní úder
Mluvčí Kudláčková včera naznačila, že úder nelegálním kšeftařům byl skutečně masivní. Na akci se vedle kriminalistů NPC podíleli příslušníci útvarů s různou působností. „Z pražského policejního ředitelství se zapojily odbor operativní dokumentace, odbor technické ochrany a zásahová jednotka, dále z ředitelství policie Středočeského kraje odbor operativní dokumentace a zásahová jednotka – a také útvary s celorepublikovou působností: Útvar zvláštních činností a Útvar rychlého nasazení," vypočítala policistka.

Milionové kšefty
Podstatná část zabaveného majetku představuje právě vybavení pro pěstování konopí. Přímo v pěstírnách zajistili policisté technologie za 1,5 milionu korun, ze dvou pražských velkoskladů následně kriminalisté odvezli vybavení za 20 milionů korun. Výsledkem domovních prohlídek bylo dále zajištění finanční hotovosti ve výši 6,75 milionu korun – součást policejního úlovku ale tvoří také několik ne zrovna laciných aut (mezi nimiž nechyběly značky a modely jako Audi A6, VW Passat, VW Caddy, BMW 530), 10 notebooků a 50 mobilních telefonů. Našla se i pistole – ty si ale podle dlouhodobých poznatků kriminalistů Asiaté nepořizují proto, že by se chtěli bránit před policisty. Jde prý o vybavení používané při vzájemném soupeření zločineckých gangů, pro něž jsou nelegální marihuanové kšefty náramně lukrativní.

Jaké částky se v nich točí, naznačují i konkrétní souvislosti zjištění v rámci operace Green. Vyšetřovatelé propočetli, že ze dvou tisíc zajištěných rostlin by se dalo získat minimálně 200 kg marihuany. Kdyby se k tomu přidalo ještě 40 kg nalezené sušiny, jde o množství, za něž by v případě velkoprodeje dalším distributorům mohli pachatelé získat kolem 18 milionů. „V případě pouličního prodaje by tato částka ještě vyšší," připomněl ředitel Frydrych.

Zločiny krylo počestné podnikání
Na skupinu Asiatů, kteří do České republiky ve velkém dováželi technologie pro indoorové pěstírny, se policisté detailně zaměřili před 16 měsíci. Navenek jejich činnost nebyla závadná; vše se tvářilo jako počestné podnikání. „Vietnamští zločinci, kteří s touto trestnou činností měli již bohaté zkušenosti z předchozího působení na území Kanady, založili společnost s ručením omezeným, registrovanou v České republice v květnu 2009. Prostřednictvím této společnosti sídlící v Pražské Libuši dováželi technologie k pěstování konopí, které poté prodávali dalším vietnamským zločineckým skupinám v ČR," připomněla mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Jak dále uvedla, třebaže firma prošla loni v září transformaci – byla přejmenována a zakladatelé ji převedli na své příbuzné, kteří pokračovali v páchání trestní činnosti – fakticky se nic nezměnilo. „Nová společnost nadále působila v sídle společnosti předchozí a ponechala si zavedenou zločineckou klientelu," konstatovala Kudláčková.

Cenné je podle kriminalistů nejen samotné rozbití dodavatelského kanálu, na jehož fungování byli budovatelé nelegálních pěstíren konopí závislí, ale podstatný je rovněž fakt, že se detektivům podařilo zadokumentovat propojení společností dovážejících technologie se zločineckými skupinami, starajícími se o vlastní fungování pěstíren.