„Orel měl popáleniny křídla a pařát. Zranění musela být staršího data, protože ho zaživa požírala tisícovka larev. Dravec byl velmi vyhublý a vysílený a nemohl si kvůli poranění ulovit potravu," popsala zdravotní stav orla veterinářka stanice Martina Simandlová.

Téměř pětina přijatých živočichů do záchranné stanice je popálených od elektřiny. Léčba takového zranění je velmi náročná a v mnoha případech pro zvíře neúspěšná. Mnozí tvorové jsou pak také doživotně hendikepovaní a neschopní vrátit se do přírody. Přes velkou snahu záchranářů a intenzivní péči veterinářů podlehl svým zraněním i čerstvě přijatý orel mořský.

„Pokud se k nám popálené zvíře nedostane včas, je naděje na vyléčení velmi malá, pokud nepodlehne zranění, zůstává do konce života handicapován a dožívá u nás na stanici. Letos jsme již přijali několik desítek takto poraněných poštolek a kání. V současné době zde léčíme i mladého čápa bílého, který se srazil s dráty v Trhovém Štěpánově," dodal zoolog Záchranné stanice Stanislav Němec.

KAREL CHLUMEC