Případ, kterým se v sobotu odpoledne zabývali nejen policisté z Jílového, které žena přivolala prostřednictvím linky 158, ale na místo zamířili i pyrotechnik, připomněl nyní Zdeněk Chalupa z policejního územního odboru pro Prahu venkov - jih.

Jednalo se skutečně o vojenský materiál, který ale naštěstí nepředstavoval pro okolí vážnější hrozbu.  Specialista na výbušniny odhalil, že jde o cvičnou munici britské výroby: kouřový granát M8 a další granát používaný k výcvikovým účelům s modelovým označením M12.

„Oba předměty pyrotechnik zajistil a zajistil a odvezl k odborné likvidaci," konstatoval Zdeněk Chalupa.

Jak se granáty dostaly na místo nálezu, se zřejmě zjistit nepodaří. Není nicméně třeba předpokládat, že to muselo nutně souviset s činností armádních složek. Materiál podobného charakteru lze získat třeba prostřednictvím internetu, přičemž se nemusí vždy jednat pouze o sběratelské kousky.

V minulosti již Deník zaznamenal případy, kdy výbušky určené původně pro vojenská cvičiště byly zneužity během silvestrovských oslav nebo posloužily pro navození pocitu reálných bojových situací při paintballových hrách (střílečkách, kdy po sobě hráči pálí kuličkami s barvou).

Policisté doporučují:

- při nálezu podezřelých předmětů připomínajících munici nebo nebezpečný vojenský materiál s nimi nemanipulujte ani nepodnikejte žádné kroky k jejich likvidaci

- je vhodné v blízkosti umístit viditelné označení a ustoupit do bezpečné vzdálenosti

- následně se snažte přivolat policisty, například prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158: sdělte své jméno a příjmení, telefonní číslo, ze kterého voláte, snažte se popsat nalezený předmět a co nejpřesněji lokalizovat místo, kde se nacházíte

- do příjezdu policistů zůstaňte na místě a nikoho k místu nálezu nepouštěj