„Krádeže stromků jsou letitým problémem. Lesníci a majitelé lesů jim brání zvýšením četnosti pochůzek," uvedl Jiří Sládek, vedoucí oddělení ochrany přírody a ovzduší benešovské radnice.

Vlastníci lesů mladé porosty určené k další pěstební činnosti ošetřují chemickým postřikem. „Slušný majitel na použití chemie, která způsobí po přinesení stromku do domácnosti zápach, upozorní tabulkami. Ale jsou i tací, kteří zloděje nevarují a ten pak může zapáchající stromek zahodit," podotkl Jiří Sládek.

Ořez větví je nejběžnější metodou

Na Voticku lesní hospodáři kromě aplikace postřiku používají další způsob, jak se vyřezávání stromků bránit. „Postřiky jsou drahé a jejich aplikace v hustém mladém porostu náročná.  Nejběžnější metodou je ořez bočních větví, aby stromek jako vánoční nebyl tak atraktivní," objasnil Karel Kýval z odboru životního prostředí Městského úřadu Votice.

„Sice dojde k estetickému poškození, ale je to nejefektivnější," upřesnil. Plošný zákaz vstupu do lesů v době adventu, jako například po vichřici z důvodu nebezpečí padajících stromů nebo pro ochranu zvěře, radnice nechystá. „Každý lesní hospodář nebo vlastník si dělá opatření podle svých možností," konstatoval Karel Kýval.

Obyvatelům stromky přivezou

Městys Maršovice vlastní několik lesů. „Máme lesního hospodáře, který se porosty stará. Ke krádežím stromků dochází, ale když mě nebo jemu někdo zavolá, že viděl v lese nějaké auto a že asi řežou stromky, než tam dorazíme, už je zloděj pryč," řekl Bohumil Ježek, starosta Maršovic, jejichž obyvatelé si majetek městyse chrání. „Občané si před Vánocemi více všímají," připomněl starosta.

„Mohou si u nás vánoční stromek zamluvit a my jim jeho přivezení z prořezávky mladých porostů na domluvený termín zajistíme. Vždy přivážíme několik kusů navíc, aby si mohli naši obyvatelé vybrat, který se jim líbí a domů více hodí," nastínil Bohumil Ježek další z metod, jak předcházet adventním krádežím v obecních lesích.