Na dřeviny poničené brutálním způsobem se přišlo kvůli žádosti stavební firmy, která nyní zatepluje panelový dům v ulici Jiřího Franka.

„Kvůli stavění lešení požádali o ořezání větví vzrostlé borovice,“ řekl k žádosti Josef Tulach, vedoucí Odboru majetku MěÚ Benešov.

Borovici, která stojí asi dva metry od domu, ale město nechá nakonec stejně porazit. Pouhé ořezání větví by nejspíš nestačilo. Podle Ferdinanda Berana, který se na Odboru životního prostředí stará o ochranu přírody, by ořezání strom jen zmrzačilo.

„I když by strom přežil, stejně v daném místě nemá budoucnost,“ míní Beran.

Jenže břízy poničené zatím nezjištěným vandalem přímo do objektu nenarážejí a dokonce mu ani nestíní. „Myslím, že to mohl udělat někdo, kdo je alergický. Bříza je totiž silný alergent,“ domnívá se Tulach.

Město podle výpočtů vznikla ekologická škoda téměř 110 tisíc korun. „Právě proto jsem za město nyní podal trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl Tulach.

Kdo stromy mohl záměrně poškodit? Vandal, který přesně věděl, jak postupovat, aby stromy zemřely. „Ruční pilkou narušil po celém obvodě stromů kůru. Stromům nejspíš nyní nehrozí pád, ale takový zásah určitě nepřežijí. Je to skutečně prasečina,“ pojmenoval trefně počínání vandala Beran.

Jak on, tak Tulach se ale domnívají, že počínání vandala mohl na sídlišti plném lidí, i když se nejspíš jednalo o noční akci, někdo zpozorovat. „Vyšetřování je nyní na policii, ale doufám, že se jí případní svědci přihlásí, aby tento čin nezůstal nepotrestaný,“ dodal Josef Tulach.

Podobný případ se odehrál asi před třemi roky v sídlištním parčíku u ulice Na Bezděkově. Tehdy vandal navrtal a chemikálií zabil jedlovec kanadský. Město tím způsobil škodu 40 tisíc korun. Dodnes zůstává pachatel neodhalen.