Teprve pár dní platí nová neratovická vyhláška, která stanoví pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství. Venčení psů na volno je podle ní povoleno pouze podél Labe u zdymadla v městské části Lobkovicea na loni otevřené psí loučce nedaleko křižovatky ulic Kojetická a Na Výsluní. V obou případech přitom musí být psi pod neustálým dohledem a přímým vlivem svého majitele.

Ve městě musí být psi neustále na vodítku. V případě, že s ním někdo vyrazí na autobusovou zastávku, na veřejně přístupnou společenskou či kulturní akci nebo na trh, musí mu dokonce nasadit náhubek. Na dětská hřiště, pískoviště, sportoviště a koupaliště pak psi nesmí vůbec. Kdo vyhlášku poruší, riskuje podle velitele městské policie Rostislava Oplta pokutu.

Pokuty i domluvy

„Loni jsme provedli 1034 kontrol týkajících se dodržování vyhlášky o pohybu psů ve městě. Uložili jsme 54 pokut v celkové výši 14.500 korun a udělili 37 domluv," připomněl s tím, že mezi pokuty je započítáno jak venčení psů bez vodítka na místech, kde to není povoleno, tak přestupek, kdy majitel po svém čtyřnohém parťákovi neuklidil exkrementy.

Kralupští pejskaři mohou své psy venčit na volno například u Vltavy, na pozemku nedaleko plaveckého bazénu, za sportovní halou nebo na Hostibejku. Mělník je ještě benevolentnější, psi mohou vyjma centra města, frekventovaných ulic a parku Na Polabí volně běhat kdekoli.

Čtěte také: Praha se vrátila k myšlence vytvořit vyhlášku o venčení psů