Několik metrů hloubky pod sebou a potápějící se přívoz. Tuto velmi nepříjemnou zkušenost zažilo 49 lidí, kteří na něm 30. července přejížděli přes Vltavu. V panice poté začali opouštět plavidlo, kde nebylo ani dostatečné množství záchranných pomůcek. Naštěstí v tu chvíli kolem projížděly lodě, které se účastnily závodu, a jejich posádky začaly osoby z vody zachraňovat.

Policisté následně prováděli rozsáhlé šetření, vyslýchali velké množství svědků, jak z řad převážených lidí, tak osob na břehu či účastníků závodu. „Jak se ukázalo, důvodem potápějícího se plavidla mělo být jeho přetížení. Na daný přívoz může nastoupit maximálně 33 osob," informovala v pátek Příbramský deník policejní mluvčí Monika Schindlová.

Zalití přední paluby

Nyní příbramští kriminalisté obvinili z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti muže, který byl vůdcem plavidla a umožnil na něj nastoupit většímu počtu lidí, než je povoleno. Následkem toho mělo dojít ke značnému ponoru přívozu a k zalití přední paluby vodou.

Poté měl ještě dotyčný podle policie vydat pokyn, aby se cestující přesunuli na záď lodi a následně došlo k jejímu postupnému zatopení až do dvou třetin výšky střešní konstrukce. Za výše uvedený čin stanovuje trestní zákoník šest měsíců až pět let pobytu za mřížemi.

Evakuace cestujících

Nikdo z cestujících nebyl zraněn, na místě zasahovali záchranáři. Loď začala nabírat vodu při cestě od staré části Živohošti k nové, lidi z plavidla pomohli evakuovat dobrovolníci z okolí a záchranáři.

„Záchranná služba Středočeského kraje vyslala na místo záchranný vrtulník a člun, ale všichni se na břeh dostali bez problému, pravděpodobně svépomocí, nebo díky pomoci jachtařů, uvedla krátce po události mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

K ošetření se na břehu dostavilo několik lidí. Jedna žena byla podle informací mluvčí záchranné služby ošetřena, ostatní cestující vyvázli fyzicky v pořádku. Někteří cestující byli z potopení lodi lehce otřeseni, ale nikdo podle záchranářů neutrpěl závažnější potíže.

Čtěte také: Na Slapech se potopil přívoz s desítkami lidí