„Jsme moc rádi, že tu můžeme znovu být," vzpomínal kaplan, kterému vojáci neřeknou jinak než padre, na návštěvu před dvěma lety. Vždy ho prý lákalo povídat si s lidmi, kteří za sebou mají mnoho zkušeností, o něž se mohou podělit.

„Dnes už mezi ně patřím i já, mám stejně šedivé vlasy. Maskuji to ale tím, že si je stříhám hodně nakrátko," bavil přítomné, mezi nimiž nechyběli ani klienti domova pro osoby se zdravotním postižením a chráněného bydlení Rybka nebo děti z místního nízkoprahového centra.

Čestná stráž jako specializace

Vojáci přítomným přiblížili službu v armádě a vyprávěli, v čem všem se liší čestná stráž od ostatních jednotek. „Jsme vysocí fešáci, musíme být," popsal Jan Grossmann, který u čestné stráže slouží už třináct let.

„Že máme krásné uniformy, ještě neznamená, že nenosíme taky maskáče. Jako všichni vojáci máme za sebou základní výcvik, chodíme i střílet. Čestná stráž je naší specializací," vysvětlil člen vzdušných sil Armády ČR, podle něhož je možné naučit se vzdát poctu a pochodovat zhruba za měsíc.

„Mým rekordem je osmadvacet dní každodenního cvičení, aby byl voják schopný vystoupit na veřejnosti a nikdo nepoznal, že je to nováček," řekl Jan Grossmann, který se věnuje i výcviku.

Hlavním úkolem čestné stráže je zabezpečení slav



nostních, pietních a smutečních akcí a reprezentace Armády ČR na veřejnosti i v zahraničí. „Vojáci čestné stráže kladou věnce, střílejí čestné salvy a vítají státní představitele," přiblížil Miloslav Kloubek.

Probodnuté křídlo letadla

Jan Grossmann pak přiznal, že navzdory výcviku se ne vždy všechno podaří, jak má. „Jednomu vojákovi se například při kladení věnců roztrhly kalhoty. A nedávno se mu zlomil bodák, teď mu říkáme Joffrey, protože má jizvu na tváři stejně jako hlavní hrdina z Angeliky," popsal rotmistr.

Dodal, že nehody se za léta služby nevyhnuly ani jemu samotnému. „S kolegou se nám podařilo při vzdání pocty probodnout šavlí křídlo letadla," rozesmál přítomné.

Na závěr předvedl Michal Verbirs návštěvníkům ukázku exhibičního vystoupení.

Čtěte také: Dům Kněžny Emmy o své klienty pečuje pomocí bazální stimulace