Obec, jíž prochází silnice I/9, se snaží proti neukázněným řidičům bránit, jak jen může. „Máme v obci čtyři měřiče rychlosti a připravujeme další opatření, které by mělo dopravu v obci zpomalit," konstatovala starostka.

Kly však nejsou jedinou obcí, kterou trápí silný provoz a rychlá auta. Tisíce aut denně projedou i po hlavním tahu z Mělníka na Dubou. Medonosy už instalovaly průjezdové radary, které naměřenou rychlost posílají rovnou na mělnickou radnici. Ta pak motoristy kasíruje.

Podobný systém by chtěla zavést i starostka Liběchova Vladimíra Zralíková. „Žádný retardér ani semafor mít ve městě nemůžeme. Zatím jen žádáme policisty z Horních Počapel, aby u nás častěji měřili, což dělají. Doufám, že se i my radaru dočkáme," připomněla starostka.

Až deset tisíc aut denně

S průjezdovým radarem se mají řidiči setkat i v Nových Ouholicích. Podle Martina Exnera, starosty Nové Vsi, pod kterou obec spadá, je už všechno vyřízeno.

„V Nové Vsi na přechodu mezi poštou a obchodem pak chystáme semafor. S policií i odborem dopravy se snažíme velice dlouho domluvit na podobném omezení kamionů, jako je mezi Kozomínem a Prahou. Je to ale nekonečný příběh," posteskl si starosta obce, kterou denně projede až deset tisíc automobilů.

Čtěte také: Na dálnici nasadí kamery pro měření rychlosti