Výskyt žloutenky v uvedených ubytovnách potvrdila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze Lilian Rumlová.

„Ti, kteří ubytovny nenavštěvují, by se nakazit neměli. Není v této souvislosti potřeba šířit nějakou paniku. Nakažení lidé byli hospitalizováni a ti, kteří s nimi přišli do styku byli poučeni jak se mají chovat. Byly přijata klasická protiepidemická opatření, aby se zabránilo případnému dalšímu šíření nemoci," prohlásila ředitelka.

Zmíněná opatření spočívají například omezení kontaktu lidí z okruhu nakažených s dalšími osobami, zákaz návštěv příbuzných, diskoték, koupališť a podobně. Dále dodržování osobní hygieny, zvláště čistoty rukou, zejména po použití toalety a před každým jídlem. Byla rovněž provedena dezinfekce všech znečištěných ploch, předmětů, prádla, klik a wc.

Žloutenka typu AProjevuje se chřipkovými příznaky, teplotou, bolestmi břicha, kloubů, nechutenstvím, zvracením, žloutnutím kůže, očí, tmavou močí a světlou stolicí. Onemocnění někdy může být lehčí nebo bez příznaků. Zpravidla se projeví za 14 až 50 dnů od kontaktu s nemocnou osobou, která je zdrojem nákazy.

Infekce se do organizmu dostává ústy. Šíří se špinavýma rukama, potravinami, vodou. Původce onemocnění je vylučován stolicí nemocného. Infekce se snadno přenáší na všechny předměty znečištěnýma rukama, se kterými nemocný přichází do styku.

Čtěte také: Soud uložil dárci krve podmínku za nakažení pacientů žloutenkou