UDĚLALA VLÁDA DOST PRO PODPORU VÝROBY A PRODEJE DOMÁCÍCH POTRAVIN?



Jen 17 procent oslovených obyvatel Středočeského kraje si myslí, že vláda dostatečně podporuje výrobu a prodej domácích potravin. Naopak celých 83 procent dotázaných Středočechů je toho názoru, že tuzemské výrobky v hledáčku českých politiků nejsou. Na otázku odpovídaly známé tváře z nejrůznějších oblastí, od herců po vědce.

Ne všemu však vévodí peníze. Velkou podporou by podle jeho slov bylo snazší zaměstnávání Ukrajinců. Současná praxe? Když se objeví potřeba sezonních pracovníků, jsou nejdřív vysláni uchazeči z úřadu práce. „Třeba stovka lidí, z nichž většina si přišla jen pro razítko na pracák. Pár jich vydrží, většinou tak týden," řekl Charvát. Brzy totiž zjistí, že sezona sklizně není žádný med.

Co změnit pravidla?

Pokud má vláda pomoci, měla by prý hlavně odbourat byrokracii. „Ne aby člověk pořád seděl v papírech," mys-lí si Charvát. Otazníky vyvolávají i odvody za práci Ukrajinců. „Placení zdravotního pojištění chápu, ale nevím, proč za ně platit i sociální," konstatoval. Podobná slova slyšel Deník od dalších podnikatelů. Pro sezonní dělníky platí stejná pravidla jako pro běžné zaměstnance. Byť cizinec, který přijede pracovat na dva měsíce, se u nás o vyplácení důchodu ucházet nebude. Co by ještě podle zemědělců pomohlo? Zjednodušit vydávání pracovních povolení občanům ze zemí mimo Evropskou unii. Tyto argumenty dobře zná i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V jednání jsou změny, jimiž se z jeho podnětu bude zabývat vláda.

Slavnostní nástup hranické posádky. Ilustrační foto
Bezpečnost Pražského hradu. Lidé ve frontách a výměny na pozici velitele stráže

Příslib od vlády

Ministerstvo zemědělství na základě požadavků podnikatelů vypracovalo ve spolupráci s ministerstvy zahraničních věcí, vnitra, práce a sociálních věcí i průmyslu a obchodu projekt na zjednodušení postupu při získávání pracovních víz pro pracovníky z Ukrajiny. „A to na dobu pobytu kratší než jeden rok," konstatoval Jurečka. Nyní je tento materiál v připomínkovém řízení s tím, že možnost vyjádřit se mají i profesní komory a svazy reprezentující zemědělské podnikatele. Následně půjde do vlády ke schválení.

„Měl by primárně řešit časové vakuum mezi krátkodobými schengenskými vízy (90 dní), transpozicí směrnice EU č. 2014/36/EU (180 dní) a projektu Ukrajina v gesci ministerstva průmyslu a obchodu (více než jeden rok)," vysvětluje ministr těm, pro něž paragrafy kolem zaměstnávání Ukrajinců nejsou španělskou vesnicí. Do pravidel odvodů zdravotního a sociálního pojištění nicméně resort zemědělství nezasáhne. „Jedná se o gesci ministerstva práce a sociálních věcí," konstatoval.

Česká a čínská vlajka. Ilustrační foto.
Čínské investice ve středních Čechách váznou. Jsou na spadnutí, tvrdí hejtmanka