„Khamoro už dávno neznají jenom lidé v České republice nebo na Slovensku. Během své existence se stalo mezinárodně uznávaným mezi odborníky i laickou veřejností. Festival každoročně navštíví na 9 tisíc lidí. To je nejen pro Romy, ale nepochybně i pro českou metropoli a vůbec pro celou společnost skutečná pocta. Věříme, že i letošní Khamoro splní svou misi – spojovat lidi různých etnik, kultur nebo náboženství," vysvětluje význam festivalu Jelena Silajdzić, ředitelka Slova 21, z. s.

Festival odstartuje zahajovacím koncertem na Střeleckém ostrově

K nejoblíbenější části festivalu patří bezpochyby defilé umělců centrem Prahy, dětský den Khamororo nebo koncerty romské hudby. Ty letos proběhnou na Střeleckém ostrově, v Paláci Akropolis, Jazz Docku, v Jeruzalémské synagoze, v holešovickém SaSaZu a na dalších místech.

Festival odstartuje 28. 5. zahajovacím koncertem na pražském Střeleckém ostrově. Od 19.00 zazpívají pod širým nebem svými nezaměnitelnými hlasy Jan Bendig a jeho hosté Markéta Konvičková, Elis a Monika Bagárová. Hvězdy současné hudební scény publikum potěší romským repertoárem. Následovat bude DJ Gadjo.cz s romskou hudbou napříč kontinenty. Vstupné se na koncert nevybírá, stačí přijít pouze s dobrou náladou.

Palác Akropolis nabídne koncerty romské hudby

V pondělí a v úterý festival nabídne koncerty gypsy jazzu. V Jazz Docku návštěvníci uvidí a hlavně uslyší špičky tohoto světoznámého žánru, kterému vtiskl nesmrtelnost fenomenální kytarista Django Reinhardt. Podium tentokrát ovládnou, Christiano Gitano Quartet z Německa a Nitcho Reinhard trio z Francie.

Palác Akropolis nabídne ve čtvrtek a v pátek koncerty tradiční romské hudby a v sobotu v holešovickém SaSaZu vyvrcholí galakoncertem. Bude znít hudba z různých koutů světa. Slovenskou republiku bude reprezentovat cimbálovka Viliama Didiaše, dále vystoupí kapely Fuego y Fragua ze Španělska, Parno Graszt z Maďarska, Siniša Stanković Orchestra ze Srbska, Esma´s Band z Makedonie, Greg Demeter´s Moscow Gypsies z Ruska a světově uznávání Taraf De Haïdouks z Rumunska. I milovníci klasické hudby si přijdou na své. Páteční koncert klasické hudby inspirované romskými motivy si budou moci vychutnat v Jeruzalémské Synagoze.

Návštěvníci budou moci navštívit tři výstavy

Festival KHAMORO není od svého vzniku zdaleka jen o hudbě, jak by se mohlo na první pohled zdát, návštěvníkům každoročně nabízí i bohatý doprovodný program. V rámci letošního festivalu budeme, pod názvem GAVORO, prezentovat Romskou literaturu za účasti spisovatelů z Česka, Slovenska a Německa. Snahou této třídenní akce je popularizovat romskou literaturu a iniciovat vznik samostatných oddílů romské literatury a literatury s romskou tematikou v knihovnách. Gavoro se realizuje ve spolupráci s Městkou knihovnou Praha, Národní knihovnou a Knihovnou Václava Havla.

Návštěvníci festivalu budou moci navštívit i tři výstavy. Kavárnu Lucerna zpestří pondělní výstava fotografa Rishabha Kaula nazvaná „Backstage diaries". Naprosto unikátní výstavu všech druhů umění pod názvem „Akathe te beshen" (překlad: Jsme tu, abychom tady zůstali) představí kurátor Moritz Pankok z berlínské romské Galerie Kai Dikhas. V prostorách Českého centra Praha bude vystavovat 15 autorů a návštěvníci tak budou mít možnost nahlédnout do úplně odlišného života Romů, Sintů, Gitanů a Travellerů. Poslední výstava se uskuteční v Jeruzalémské synagoze, kde americký fotograf Mark Wiedorn představí soubor fotografií nafocených v minulých ročnících Khamora s názvem Romská duše.

Děti budou mít na festivalu svůj den 

Festival uvede také dvě divadelní představení. V podání spolu ARA ART zazní romská hudební pohádka „Čirikloro, aneb co říká ptáček" na motivy textu Mileny Hübschmannové, dále bude na programu slovenská divadelní inscenace „Kamav aver muršes" (chci jiného muže), v podání amatérského seniorského spolku z Bánské Bystrice.

Na návštěvníky čeká i oblíbený dětský den plný zábavy, her, dílen a tanečních a hudebních vystoupení. Chybět nebude ani pestrobarevný průvod centrem města za doprovodu účinkujících koncertů tradiční romské hudby a tanečních souboru z celé ČR.

Novinkou bude fotbalový turnaj

V rámci KHAMORA bude prezentován RomArchive, který vznikl se záměrem uskutečnit systematickou archivaci romské historie a umění jako je hudba, literatura, výtvarné umění a fotografie, atd. „Doposud totiž neexistovala žádná instituce, která by se romskému archivu věnovala na celoevropské úrovni, proto budou na letošním KHAMORU osloveny instituce a organizace, které se zabývají archivací a působí v oblasti kultury v České republice," vysvětluje záměr tisková mluvčí festivalu Soňa Kalejová.


Další novinkou festivalu je již zmíněný fotbalový turnaj pod názvem „Džas bavinas fotbal", kterého se zúčastní šest dětských, šest mužských a dva ženské týmy. Turnaj se uskuteční ve sportovním a rekreačním areálu Pražačka.

Po dobu festivalu proběhnou i neveřejné akce

Festival KHAMORO si kromě hudebního a doprovodného programu zakládá také na odborné části programu. Letos připravil dvoudenní mezinárodní konferenci – „Kvalitní vzdělávání pro každého", věnovanou už tolik diskutovanému inkluzivnímu vzdělávání. Konference se zúčastní přední odborníci z Čech i ze zahraničí a také pedagogové, studenti pedagogických fakult i rodiče, všichni ti, kterých se toto téma nejvíce dotýká. Záštitu nad konferencí převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Eurokomisařka Věra Jourová.

Po celou dobu festivalu proběhnou i vícedenní neveřejné akce. Pro desítku mladých Romů proběhne mezinárodní týdenní trénink kulturního managementu, který je zaměřený na získávání dovedností, znalostí, podnětů a schopností, které jsou nezbytné pro pořádání kulturních akcí na profesionální úrovni. Proběhne také mezinárodní Malá letní škola hudby Romů a Židů ve spolupráci s FHS a Khamoro Kher – třídenní program pro děti z dětských domovů.

Více informací a kompletní program festivalu Khamoro naleznete na www.khamoro.cz a www.slovo21.cz.

Festival Khamoro 2017. Zdroj: Web festivalu