„Je to opravdu děs a hrůza, když se tady jistí lidé koupou, perou a močí do vody na náměstí. Opravdu je nutné, aby každý návštěvník nebo turista v našem městě viděl běhat někdy i nahaté děti ve fontáně?" Názor rozčileného Boleslaváka Martina Klaina rozhodně není ojedinělý.

Situace se totiž opakuje už několikátým rokem, v podstatě od doby, kdy bylo revitalizované Staroměstské náměstí s řadou vodních prvků v roce 2010 uvedeno do provozu.

Model řeky Jizery i fontána, osvětlená barevnými diodami, sice tvoří příjemně osvěžující prvky rozlehlého náměstí, nicméně záměr vedení města i architekta, aby se sem vrátil život, se poněkud vymkl kontrole.

Praní špinavého oblečení

Jakmile teploty začnou přesahovat pětadvacet stupňů, lavičky jsou obleženy lidmi, z nichž mnozí využívají náměstí skutečně jako koupaliště. Výjimkou nejsou ani deky, rozložené přímo na chodníku.

Městská policie tu v minulosti řešila už i problémovou dámu, která se rozhodla si tady vyprat špinavé prádlo, samozřejmě za použití mýdla. „Je to rok od roku horší a horší a radnice s tím opět nic nedělá," lamentuje Petr Jeniš.

Lidé, kteří tam bydlí, si stěžují i na nedostatečnou kontrolu ze strany městské policie. To ale vedení města popírá. A jak z toho ven, má problém řešení? Jít cestou totální represe a zakázat do vody vstup?

Absolutní zákaz vstupu?

„Vodní prvky na Staroměstském náměstí byly navrženy kromě svého estetického důvodu také k tomu, aby sloužily jako místo pro osvěžení lidí i celkového klimatu zvlhčením vzduchu. Absolutní zákaz vstupu do těchto vodních prvků poté znemožní možnost osvěžení komukoliv," vysvětlil složitost celé situace náměstek primátora Michal Kopal.

Dodal také, že městská policie samozřejmě v období teplých měsíců provádí nad touto lokalitou pravidelný dohled a řeší případné přestupky proti veřejnému soužití.

Čtěte také: Na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi lze tajemství svěřit vrbám