Z úst starosty Ladislava Langra dokonce zazněla myšlenka 
o možném budoucím připojení Choťánek k Poděbradům. Jak je tato vize nyní aktuální? Co by to znamenalo pro Poděbrady i Choťánky? Pokusíme se odpovědět 
v následujících řádcích.

Choťánky by se zmíněnou výstavbou a jejím obydlením rozrostly rychle o přibližně jedenapůlnásobek současného počtu obyvatel. To by podle poděbradského starosty mělo zásadní vliv nejen na samotnou obec, ale nepochybně i na Poděbrady. A ne vždy úplně pozitivní.

Více peněz do rozpočtu

„Choťánky sice tak získají 
o něco víc peněz z rozpočtového určení daní, ale ty jim nebudou stačit na pokrytí potřebné infrastruktury a ani není reálné, aby obec otevřela základní školu, aby zřizovala obchodní síť, vytvářela podmínky pro rekreaci, sportovní a kulturní vyžití. Vždycky to bude zásadní spádovost pro Poděbrady," přemýšlel poděbradský starosta.

„Ty den co den nově zahltí nejméně stovka automobilů navíc, automobily budu muset někde parkovat, děti zaplní třídy základních škol, rodiče budou chtít umístit své dítě do mateřské školy 
v Poděbradech, rozšíří se počet dětí v kroužcích a klubech, v umělecké škole a není jisté, zda současné kapacity budou vůbec vyhovovat," uvedl Ladislav Langr.

Zaměstnanost v regionu

A vyjmenované otázky nejsou zdaleka jedinými. Nárůst počtu obyvatel Choťánek může ovlivnit i zaměstnanost v regionu. „Zvýší se tlak na zaměstnanost vyvolaný vyšším počtem obyvatel a nezměněnými pracovními příležitostmi. Může se snížit dostupnost lékařské péče," zmínil starosta Poděbrad.

„Těch otázek může nastat mnohem víc a nejpodstatnější je, že nepůjde o plánovaný rozvoj Poděbrad, kde v horizontu padesáti let neplánujeme výrazný nárůst obyvatel, ale půjde o nekontrolovatelný rozvoj sousední obce, který nelze ovlivnit. Proto jsem vyřkl onu myšlenku, kterou jsem asi před dvěma roky naznačil i při jednání 
s představiteli Choťánek," vysvětlil Langr svoji úvahu.

Obce se spojují i rozdělují

Pochopitelně to není otázka týdnů ani měsíců. Ani pouhé případné dohody mezi dvěma starosty. „Je to složitý a dlouhodobý legislativní proces, který ale není zase až tak výlučný. Obce se spojují i rozdělují. Poděbrady se v uplynulých padesáti letech spojily se čtyřmi okolními obcemi a jsem přesvědčen, že ani Poděbradům, ani oněm obcím to neublížilo," připomněl starosta.

Starosta Choťánek Pavel Pistor však o připojení obce k sousedním Poděbradům neuvažuje. „Nikdy jsme 
o tom s nikým nejednali. Řekli jsme si, že pokud tady budou lidi, kteří mají chuť starat se o obec, tak chceme zůstat samostatní. Současné zastupitelstvo nemá nic takového v plánu," řekl Pistor.

Velmi postupné navýšení

V souvislosti s novou výstavbou domů připomíná, že se jedná o dlouhodobý investorský záměr. „To trvá od devadesátých let a ještě dalších dvacet, možná třicet let trvat může. Navýšení počtu obyvatel Choťánek tak bude velmi postupné," je přesvědčen starosta obce.

Pro Poděbrady by případné připojení Choťánek znamenalo pozitivní ekonomický vliv v tom smyslu, že při zvýšení počtu obyvatel by získaly více peněz od státu. „V případě dalšího připojení by se výrazným způsobem navýšil (nikoliv jen aritmeticky, ale skokově) koeficient rozpočtového určení daní (přesáhnutím 15 tisíc obyvatel), což jsou prostředky, které už lze následně využít při zvyšování kvality infrastruktury," konstatoval Langr.

Sám však svoji vizi nyní označil jako futuristickou. „Moje úvaha vyřčená na zastupitelstvu není projednána ani v koalici, ani v orgánech města, jde jen o mou futuristickou vizi a jako takovou je třeba v současné době v roce 2016 ji brát," uzavřel poděbradský starosta.

Čtěte také: Starosta Poděbrad chce podzimní referendum o podobě Jiřího náměstí