Její uznalá slova se týkala čerpání dotací. Určena byla jak představitelům radnic, tak i zástupcům hejtmanství. Jak města a obce ze středních Čech, tak i kraj si prý s dotacemi na své projekty umějí poradit – a při získávání peněz si vedou velmi dobře. Kolem dotačních podpor ostatně točil hovor velmi často.

Náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO) dokonce připomněl i krajský fond podpory včasné přípravy projektů, z něhož mohou obce získat peníze pro práce na budoucích záměrech: na akce, pro něž se o dotace bude žádat až v budoucnu – a na jejich realizaci dojde až za několik let.

Domluvte si podporu, řekl premiér

K tomu, že vláda chce přispět k řešení problémů, jež středočeským starostům dělají starosti, se přihlásil osobně přítomný premiér Andrej Babiš (ANO). Výslovně zmínil například dostavbu Pražského okruhu či peníze na mateřské školy.

Podporu předseda vlády vyslovil i požadavkům představitelů Středočeského kraje na získávání většího množství peněz v rámci takzvaného rozpočtového určení daní (kraj dostává po léta stejný podíl z daňových výnosů rozdělovaných krajům, i když se počet jeho obyvatel rok od roku výrazně zvyšuje). Jedním dechem však Babiš upozornil, že tohle není záležitost vlády. „Dejte to do parlamentu – a uvidíme, jak se domluvíte,“ vyzval Středočechy.

Ze setkání vedení Středočeského kraje a několika členů Vlády ČR se starosty obcí v Cubex Centru v Praze.
Obcím kraj pomůže s placením projektů. Současných i budoucích

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) míní, že by bylo spravedlivé, kdyby kraj dostával z daní ročně asi o miliardu korun více. Miliardu navíc, již by bylo možno rozdělit na výdaje placené z krajského rozpočtu: dopravu, zdravotnictví, školství – ale třeba i dotace pro obce. Hejtmanka současně potvrdila, že už se připravuje iniciativa, která povede k předložení legislativního návrhu.

Středočeši našli spojence v Jihomoravském kraji, nacházejícím se v podobné situaci: také na jihu Moravy intenzivně přibývá obyvatel, ale už ne peněz na dopravu a další služby, které je pro ně třeba zajišťovat. „A naši poslanci vedou politická vyjednávání,“ připomněla hejtmanka. S tím, že následně vznikne ve spolupráci s právníky návrh, který by měla projednávat Poslanecká sněmovna. Podle předpokladů by k tomu mohlo dojít v příštím roce.

Ze setkání vedení Středočeského kraje a několika členů Vlády ČR se starosty obcí v Cubex Centru v Praze.
Omezování sociálních služeb se nechystá, ujistila starosty radní

Vzdát se peněz jiní nechtěli

Původně se hejtmanství snažilo protlačit své požadavky prostřednictvím Asociace krajů ČR, avšak bez úspěchu. Jestliže by se mělo někomu přidat, znamenalo by to jinému ubrat. A to ti, kteří by měli přijít o peníze, nepodpoří, ať už by se klíčem staly počet obyvatel – či třeba délka silniční sítě. Proto se návrh rodí jako aktivita poslanců.

Slova premiéra Babiše, že středočeské požadavky nejsou věcí vlády, nevnímá Jermanová jako prohru. „My jsme zvyklí řešit své věci sami – a důležité je, že nám dává podporu,“ konstatovala. V té souvislosti hejtmanka zdůraznila, že i poslanecký návrh jde přes vládu. „Očekávám, že jej podpoří,“ míní.

Ze setkání vedení Středočeského kraje a několika členů Vlády ČR se starosty obcí v Cubex Centru v Praze.
S problémy kraje vláda Středočechům pomůže. Prosadit si peníze ale musí sami