Její část zaměřenou na Nymbursko a jeho nejbližší okolí je k vidění v Městské knihovně Nymburk, a to ještě tento týden. Výstava je zpracovaná formou panelů s fotografiemi architektonických vilových skvostů a s textem vyprávějícím jejich příběhy.

Nymburk je zastoupen jediným objektem, vilou Františka Löwita v Komenského ulici, Poděbrady třemi vilami včetně nepřehlédnutelné vily Kouřimka na náměstí T. G. Masaryka nebo vily Vojtěcha Obereignera v Havlíčkově ulici. Lysá nad Labem pak například významným příkladem tovární vily Michaela Beniese v Lysé - Litoli. Návštěvník si prohlédne v knihovně na 20 takových panelů.

Pozitivní ohlasy

„Snažili jsme se vybrat vily především z našeho okresu a nejbližšího okolí jako Kolín, Brandýs, Kutná Hora, Mělník, aby si tam lidé případně mohli zajet. Ohlasy na výstavu jsou jen pozitivní, lidem se velmi líbí. Návštěvníci si panely dokonce si fotí na mobily. Knížku Slavné vily Středočeského kraje máme v našem fondu, a ta se teď půjčuje. Také jsme měli knížky k prodeji, a ty jsou už všechny rozebrané," řekla ředitelka knihovny Helena Liptáková.

Výstava potěší každého, koho baví architektura, historie a kdo má rád místo, kde žije. Všechny vystavené vily stojí za prohlédnutí 
v knihovně a za následnou výpravu za reálným objektem.

Čtěte také: Podle architekta Davida Vávry je nutné architekturu vysvětlovat