Od října platná novela zákona o přestupcích ukládá obcím a městům povinnost, aby každá akce konaná po 22. hodině byla schválena a uvedena přímo v textu obecně závazné vyhlášky. Větší pravidelné akce plánované dlouho dopředu, jako například festivaly, by ohroženy být neměly. Pro menší obce však tak růžové vyhlídky zdaleka nejsou.

Například bude-li nějaká akce zařazená v dlouhodobém plánu zrušena a přesunuta kvůli počasí, bude se vyhláška muset znovu projednat a schválit. Obec tak ztratí možnost udělovat výjimky z doby nočního klidu prostřednictvím rozhodnutí jejího daného orgánu.

„Toto řešení mi ale nepřipadá úplně vhodné. Neumím si představit, aby zastupitelstvo vydalo vyhlášku téměř rok dopředu s tím, že v daný termín se bude pořádat určitá akce," řekl před časem příbramský starosta Jindřich Vařeka.

Příbramské vedení proto připravuje vydání obecně závazné vyhlášky o omezení doby nočního klidu. „Do 28. února přijímáme náměty pořadatelů akcí, jež by mohly narušit noční klid. Tyto náměty budou následně vyhodnoceny a případně zařazeny do vyhlášky," stojí na webu města.

Skládání záloh

Pořádání akcí by se příbramským organizátorům mohlo také prodražit. Za rušení nočního klidu je chtějí radní pokutovat. Radní uvažují i o tom, aby pořadatelé skládali zálohy. K tomu řešení je vyprovokovalo několik posledních akcí.

„Je tady problém, se kterým si nevím rady. Jestli někde máte tři tisíce lidí, kteří se dobře baví, tak není možné přijít a zábavu utnout. To by bylo obrovské bezpečnostní riziko, lidé by se naštvali, hrozilo by vandalství a kdoví co všechno. Do budoucna ale budeme mít v každé smlouvě možný postih pořadatelů sankcemi," sdělil starosta Jindřich Vařeka.

Připravují proto návrh nové smlouvy, kterou budou pořadatelům akcí předkládat Sportovní zařízení města Příbram. Ohledně bezpečnostních pravidel se k ní bude vyjadřovat jak městská, tak státní policie. Nejde prý pouze o rušení nočního klidu. Pořadatelé často podceňují bezpečnostní opatření.

Náměty včetně názvu akce, době konání, pořadatele a kontaktních údajů můžete zasílat na adresu: Městský úřad Příbram, Tyršova 108, Příbram I, 261 19, případně na e-mail: radka.skubalova@pribram.eu.

Čtěte také: Mladík upozornil sousedy, že ruší noční klid. Vrhli se na něj. Skončili u lékaře