„Včera jsem dostal padáka," řekl s úsměvem Andrej Babiš hned na úvod.

Prezident Milos Zeman jmenoval 24. května na Pražském hradě Ivana Pilného ministrem financí.
Ve vládě skončil Andrej Babiš, Pilný dokončí jeho misi

Jako úvodní téma otevřel červenojanovický starosta Miroslav Ptáček otázku rušení vesnických poboček České pošty a přechod na projekt Pošta Partner v režii obcí. „Osobně to vidím jako přínos. V zájmu každého starosty by mělo být udržet hospodu, poštu a podobná centra," zareagoval Andrej Babiš.

Zkušenost z Úmonína, kde s tím začali od letošního ledna, je však negativní, neboť obec doplácí na tuto službu 7200 korun měsíčně a starosta Miroslav Filip si také postěžoval na arogantní a místy až nátlakové jednání představitelů České pošty. „Teď už jako poslanec se na to mohu zeptat ministra vnitra Milana Chovance v rámci interpelací," přislíbil Babiš.

Řeč přišla také na elektronickou evidenci tržeb. „Vím, že jsem tím naštval nějaké lidi. Ale postupně jsme změnili metodiku, a to i díky návštěvám i těch nejmenších obcí. Například spolky nebudou muset EET mít. Dopředu jsme nevěděli všechno, učíme se z reálného života, každopádně EET už tady mělo být dávno," nechal se slyšet český podnikatel a politik slovenského původu.

Starostové se zajímali také například o čerpání národních i evropských dotací, o zvyšování kapacity mateřských škol, nebo o to, kde mají brát peníze na rostoucí platy zaměstnanců úřadu.

Nové ministerstvo

„Chtěl bych, aby ministerstvo pro místní rozvoj do budoucna nahradilo ministerstvo veřejného investování," řekl Andrej Babiš s tím, že současný systém je nastaven tak, že jakmile chce obec vybudovat školu či domov pro seniory, musí obcházet několik ministerstev najednou a to je podle něj špatně. „Je to velká byrokracie a malé obce tak mají problém dosáhnout na peníze, ačkoliv projekty na stole mají," doplnil Babiš.

Ten se ve svém projevu zároveň dotkl problematiky krajů, v níž jako zásadní otázku vnímá dopravní infrastrukturu. Největší kámen úrazu podle Babiše tkví v nedostatku příslušných zákonů, které by například jasně vymezovaly proces vyvlastňování při stavbě dálnic. „Pak se stane, že sto kilometrový úsek dálnice stavíme dvaatřicet let," vysvětlil Babiš.

Zrušení krajských úřadů

Ještě než předseda hnutí ANO 2011 opustil mysliveckou chatu ve Zbraslavicích, "nadzvedl ze židle" přítomnou hejtmanku Středočeského kraje Jaroslavu Pokornou Jermanovou, aniž ta by stihla zareagovat. „Kdyby bylo na mně, tak bych kraje zrušil a vrátil kompetence bývalým okresům," poznamenal Andrej Babiš.

„To mě pan předseda opravdu naštval. Škoda, že už musel odjet, já bych mu něco řekla," zmínila hejtmanka až o několik minut později. 

Andrej Babiš navštívil Kutnohorsko v krátké době podruhé. O víkendu si nenechal ujít den otevřených dveří 21. základny taktického letectva v Čáslavi, kde nechyběly ani další osobnosti politické scény, například ministr obrany Martin Stropnický či předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček.

Místní akční skupina Lípa pro venkov působí na Kutnohorsku od roku 2007, v současné době sdružuje 72 měst a obcí s celkovým počtem 55 tisíc obyvatel. Setkání starostů organizuje minimálně dvakrát ročně.

Z funkce vicepremiéra a ministra financí odvolal Andreje Babiše prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne. Vyhověl tak návrhu premiéra Bohuslava Sobotky podanému na Hrad na počátku května. Místo Babiše se funkce ujal poslanec a šéf hospodářského výboru Ivan Pilný. Na postu vicepremiéra pak Babiše nahradil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Miroslav Kalousek
Podle Kalouska odvolání Babiše nic nezmění, ministerstvo prý povede dál