Do terénu vyrazila z mělnické hasičské stanice tříčlenná lezecká skupina, která zjistila, že se pes nachází nedaleko žluté turistické trasy u přírodní památky Stráně Truskavenského dolu.

„Zatímco lezci slaňovali k uvězněnému psovi, velitel zásahu mu v mělnickém útulku sháněl dočasný domov," konstatoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Ladislav Holomčík, podle něhož se mělnickým lezcům během několika minut podařilo vyděšené zvíře vysvobodit z nepřístupného prostoru a dopravit na zem.

Obojek s telefonním číslem

„Stěhování chlupáče do útulku se nakonec nekonalo, protože pes měl naštěstí na obojku telefonní číslo svého pána ze Střezivojic, který si tuláka zanedlouho převzal," připomněl mluvčí hasičů a dodal, že pes na skalním masivu přečkal dvě mrazivé noci, kdy se teplota podle místních lidí pohybovala až patnáct stupňů pod nulou.

Záchrana zvířat není pro hasičské lezce ničím výjimečným. V létě minulého roku slaňovali pro psa, který se zřítil z výšky asi patnácti metrů na skalní výběžek u Harasova. Na sklonku loňského října pak lezci vyjížděli do Tišic, kde z asi osm metrů hluboké studny vytáhli loveckého psa. Dokonce spolu s bažantem, kterého pes honil. Ani jednomu zvířeti se přitom nic nestalo.

Čtěte také: Při záchraně psa se pod mužem v Neratovicích prolomil led