Účast voličů u druhého kola senátních voleb byla žalostně nízká. Zatímco v prvním kole k hlasovacím urnám dorazilo 32,34 procenta oprávněných voličů, ve druhém kole jich nepřišla ani polovina - 14,34 procenta.

Nový senátor, který ve funkci nahradil Veroniku Vrecionovou (ODS), v rámci své netradiční předvolební kampaně ujel na bicyklu šest set kilometrů. Všechna města i vesnice ve svém obvodu totiž objížděl na kole.

„Měl jsem se co otáčet, ale jsem cyklista a jízdu na kole mám rád. Vymyslel jsem to tak, aby mi to sedlo, a chtěl jsem se oprostit od té klasické přesvědčovací kampaně," prohlásil Petr Holeček, kterého na cestách po obcích doprovázeli další sportovně založení členové jeho volebního týmu, přátelé i příbuzní.

Známá osobnost v regionu

Velkou přízeň, kterou mu voliči oproti Veronice Vrecionové (ODS) projevili ve druhém kole voleb, Petr Holeček přisuzuje nejen veskrze sympatické předvolební kampani, ale i tomu, že ho v regionu lidé znají.

„Je to zřejmě také tím, že jsem starosta obce s rozšířenou působností a prožil jsem s lidmi dvoje povodně, což se asi také počítá. Lidé viděli, že nejsem člověk, který se na občany dokáže v kritických situacích vykašlat. A dvacet let jsem učil děti nejen z Kralup, ale i z okolních obcí, z nichž už jsou dnes voliči. Možná si mě pamatují," připomněl nový senátor za Mělnicko a Prahu-východ.

Petr Holeček se ucházel o senátorské křeslo, protože si myslí, že by člověk měl mít nějaké vyšší cíle. „Řada kolegů mě navíc přesvědčovala, že bych měl své zkušenosti z komunální politiky zúročit na vyšší úrovni a mohl tak ovlivnit zákony, které dělají právě komunální politiku," uvedl vítěz voleb, který se chce v senátu zaměřit v první řadě na dopravu a životní prostředí.

Doprava a životní prostředí

„Největší problém ve středních Čechách a kolem Prahy vidím v otázce dopravy. Náš region je zcela zahlcen automobily. Přitom se nebudují odstavná parkoviště a není kladen důraz ani na veřejnou dopravu, která by mohla situaci ulehčit. Společně s kolegy jsme před zhruba dvěma lety založili Spolek 101, abychom podpořili výstavbu silnice mezi D8 a D7, která v otázce dopravy hraje také zásadní roli," konstatoval Petr Holeček.

Ten se už řadu let angažuje také v boji proti vodochodskému letišti. To podle něho může také negativně ovlivnit životní prostředí v okolí.

Senátora Holečka ve druhém kole voleb podpořili i další kandidáti na senátora, kteří se neprobojovali do druhého kola. „Podpořil mě doktor Karen, mšenský starosta Mach i pan Huml. Přihlásili se k tomu sami, ani jednomu z nich jsem kvůli tomu nevolal. Přišli s tím, že jejich program je bližší tomu mému. Jejich podpory si vážím," řekl Holeček.

Senátor a starosta

Voliči z Kralup nad Vltavou si jistě kladli otázku, zda Petr Holeček, v případě zvolení senátorem, opustí post starosty jejich města. Ani on sám v tom ale zatím nemá úplně jasno.

„Ve funkci starosty určitě setrvám ještě dva roky, které mi zbývají do konce mandátu. Pak uvidím, jak se dá práce starosty a senátora slučovat. Od kolegů vím, že se takový souběh funkcí vykonávat dá, ale na druhou stranu si nemyslím, že by měl člověk vykonávat mnoho funkcí naráz," doplnil senátor Holeček.

Ten zatím neví, zda bude možné v nějakých tématech navázat na svou předchůdkyni Veroniku Vrecionovou. „Prostudoval jsem její program a podíval jsem se na její priority. Jde ale spíš o to, jakou práci vykonávala v senátu. S tím se teprve seznámím," uzavřel nový senátor, který bude prosazovat horká témata svého regionu.

Veronika Vrecionová: Sama proti všemVeronika VrecionováZdroj: ArchivPro Veroniku Vrecionovou bylo druhé kolo senátních voleb velmi náročné. Mohla za to především velká podpora pro Petra Holečka od ostatních kandidátů, pro které cesta do senátu skončila prvním kolem voleb.

"Pana Holečka podpořila většina našich protikandidátů. Podpořili ho Zelení, pan Huml i doktor Karen. A dokonce přímo i pan Babiš. Byla jsem vlastně sama proti všem. Bylo to celou dobu velmi komplikované, jen nevím, zda se všichni spojili proti mně nebo proti ODS. Bojovala jsem, co to šlo, ale byla to opravdu značná přesila," konstatovala Veronika Vrecionová.

Čtěte také: Staronový senátor Jiří Oberfalzer se zaměří na dopravu v regionu