„Letos jsem zaznamenal nejhorší počasí za těch pět let, co mám všejanské koupaliště v pronájmu," stěžoval si jeho provozovatel Pavel Vágner. „Příjmy sice pokryly nájem, ale člověk stráví na koupališti celé léto a co z toho?" konstatoval.

Zatímco vloni během tropických veder do Všejan dorazilo za koupáním během sezóny dokonce čtrnáctkrát víc než 600 lidí za den, letos na koupališti evidovali jen osm dní, kdy návštěva překročila dvě stovky. Výsledná návštěvnost byla zhruba třetinová.

„Zavřeli jsme už před třemi týdny, přestože meteorologové ještě slibovali pěkné počasí. Náklady na údržbu vody už jsou v tuto dobu příliš vysoké," dodal provozovatel.

Semčice: lehký podprůměr

Také v Semčicích už oficiální sezóna ke konci srpna skončila. Bazén je sice přístupný, ale vstupné už se nevybírá a o vodu se nepečuje. To však rozhodně neodrazuje plavce hledající osvěžení.

„Letos je to lehký podprůměr," hodnotil Ondřej Hynek z Tělocvičné jednoty Semčice, která má areál v nájmu. Prioritou prý bylo vydělat na nájem, což se podařilo. Tělocvičná jednota má na koupališti příjem ze vstupného a z tržeb kiosku a veškerý zisk vrací zpět do areálu. „Jsme neziskovka a zároveň chceme, aby se u nás lidem líbilo," uzavírá Hynek.

„Naše koupaliště bude v provozu minimálně do konce září, pak se uvidí. Jsme vyhlášení tím, že máme sice chladnou, ale čistou vodu, a zatímco jiná koupaliště v okolí zavírají, u nás jedeme dál," připomněl Václav Lebeda, jenž úřaduje v Klášteře nad Jizerou. Zároveň dodal, že i na samotný konec měsíce má hlášenou větší skupinu, která na koupaliště zavítá za turnajem v plážovém volejbalu.

Mladá Boleslav: úctyhodné číslo

A jak je to v Mladé Boleslavi? Na městském koupališti sezóna skončila oficiálně v pátek 2. září. K tomuto datu si do rekreačního areálu našlo cestu 78 628 lidí. Přestože se jedná o úctyhodné číslo, jde až o třetí nejlepší výsledek, co se návštěvnosti týče (v roce 2010 koupaliště přivítalo 86 200 lidí, v roce 2013 dokonce 80 230 lidí).

„Minulý týden už jsme měli od pondělí zavřeno, ale hezké počasí vedlo k tomu, že se areál veřejnosti ve čtvrtek opět otevřel," řekl Jiří Zörkler, vedoucí provozu. „Tento týden máme otevřeno denně od 12 do 19 hodin. Další vývoj bude záviset na počasí," uzavřel.

Sezona na boleslavském koupališti začala 12. června a svůj vrchol zaznamenala 8. srpna, kdy sem během jediného dne zavítalo 3976 lidí. Osvědčilo se také noční koupání, rekordních 429 lidí se přišlo po setmění vykoupat 7. srpna.

Čtěte také: V Česku dál padaly teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Řeži u Prahy