Zřejmě nejcitelnější aktuální problémy přineslo řádění živlů na Nymbursku, kde kvůli silnému větru a vydatnému dešti musel být vpodvečer přerušen program multižánrového hudebního festivalu Votvírák u Milovic.

Organizátoři vyzvali návštěvníky, aby se nepřibližovali k pódiím a dalším vysokým stavbám a vyčkali na informace, jak bude program posunut či upraven; i webové stránky festivalu přesměrovali na facebook, kam postupně vkládali informace o vývoji událostí a jednání s meteorology. Nakonec se od půl osmé večer mohlo pokračovat. Návštěvníci však přišli o vystoupení kapely Visací zámek.

Na Nymbursku se také kvůli poškození trakčního vedení (a to již před příchodem hlavní bouřkové vlny) zastavily vlaky spojující Nymburk s oblastí v okolí Poděbrad; mezi stanicemi Nymburk hl. n. a Libice nad Cidlinou. Dráhy tam musely zavést náhradní autobusovou dopravu.

Na Slapech zase vichr řádil tak, že převrátil plachetnici. Posádka – šlo o dva dospělé a dítě – naštěstí zvládla v pořádku doplavat ke břehu přehradní nádrže: sama, aniž potřebovala pomoc.

Krajská miss a vicemiss jsou ze školy ve Slabcích. Mezi panenkami
Krajská miss a vicemiss jsou ze školy ve Slabcích. Mezi panenkami

Na řadě míst kraje museli lidé čelit přívalům vody – a rovněž intenzivnímu větru. Mnohde také bylo třeba odstraňovat popadané stromy, byť třeba u blízkých sousedů měli klid. Nejvíc zásahů spojených s odstraňováním spadlých stromů zaznamenali hasiči zvláště na Praze-východ, Kutnohorsku a Mladoboleslavsku. Ušetřeny však nezůstaly třeba ani Benešovsko, Nymbursko či Praha-západ.

Čtvrt hodiny před sedmou večer varovali před spadlou větví omezující provoz na Mladoboleslavsku i policisté – na silnici číslo 272 u Chotětova; přesněji mezi Chotětovem a Beznem. Čerpat vodu bylo nejčastěji třeba rovněž na Praze-východ – opakovaně v Čelákovicích a v Novém Vestci – ale také na Mladoboleslavsku (Skorkov a Sojovice) a na Nymbursku (Milovice).

Vlivy počasí se podle očekávání podepsaly i na dodávkách elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce večer ve středních Čechách evidovala šest vážnějších poruch na vedení vysokého napětí na Nymbursku a Kolínsku – s předpokladem, že všechny by se mělo podařit odstranit ještě během noci, a výpadky tudíž nepotrvají dále než několik hodin.

Kolem elektrorozvodů měli vpodvečer práci i středočeští hasiči: požáry trafostanic likvidovali dvakrát na Nymbursku – v Poděbradech a v Přerově nad Labem – a v Pětihostech na Praze-východ.

Na Amálii u Lán vzniká první Chytrá krajina.
Rektor ČZÚ Petr Sklenička: Chytrá krajina je záchranou nejen pro českou přírodu
Pacientka na chodbě benešovské nemocnice čekající na odvoz domů.
Pacientka čekala na nemocniční chodbě dlouhé hodiny na odvoz