„Mám tu zrcadlové bludiště s osmdesáti zrcadly. Křišťálové bludiště pak čítá 120 zrcadel a čirých skel,“ řekl architekt Dušan Valocký, který zde zrcadlové bludiště provozuje od 8. července.

„Vůbec jsem nevěděla, že se má v Kutné Hoře něco takového otevřít. Byla jsem mile překvapená,“ řekla Marie Lísková z Kutné Hory. Ta si užila nejvíce zábavy v zrcadlovém bludišti, kde jsou i čirá skla. „Musela jsem jít s rukama napřed a vůbec jsem nepoznala, kam jít mohu a kde je zrcadlo,“ dodala.

Zrcadlové bludiště mohou navštívit i menší návštěvníci do 120 centimetrů. Pro ty je připraveno zrcadlové bludiště se 40 zrcadly. Velkou výhodou je, že je mohou rodiče vrchem malé děti v bludišti sledovat.

Na kutnohorské plovárně si děti užily příměstský tábor.
OBRAZEM: Na kutnohorské plovárně si děti užily příměstský tábor



Již zmiňovaný architekt Dušan Valocký neprovozuje v Kutné Hoře své první zrcadlové bludiště. „Jedno mám v Kroměříži, druhé v Hluboké nad Vltavou a třetí v Bojnici na Slovensku,“ řekl architekt.

Hned po pár minutách s Dušanem Valockým se příchozí návštěvníci začali vyptávat, jak na tento nápad vlastně přišel. „Dříve jsem dělal výstavnictví. Jedná se o náročnou práci, po Evropě jsem všude byl, vše znám, pak se ale začal blížit důchodový věk,“ prozradil Valocký. Protože dělal pro firmy na výstavištích expozice, napadlo ho právě toto. „Základ z toho pochází. Začal jsem totiž přemýšlet, co dělat, abych jenom tak seděl a vybíral vstupné. Inspirovala mě konstrukce,“ uvedl.

A proč otevřel další zrcadlové bludiště právě v Kutné Hoře? „Jsem architekt a srdcem památkář. Kutná Hora má velkou návštěvnost a zdá se mi zajímavá,“ řekl a vzápětí dodal, že když tu chodí rodiny s dětmi po památkách, tak jsou za chvíli unavené.

„Zrcadlové bludiště jim to může zpříjemnit. Navíc má tu výhodu, že i když v něm nikdo nebyl, tak hned pochopí, o co jde,“ dodal.

Hlavní sídlo kutnohorské radnice na Havlíčkově náměstí.
Vláda starostů je podle většiny nesmysl

Již od prvních dnů chodí do zrcadlového bludiště v Kutné Hoře desítky lidí, prohlédnoput si novou atrakci dorazila i Andrea Lišková s rodinou. „Přijeli jsme do Kutné Hory na výlet z Prahy,“ řekla. Zrcadlové bludiště ji velmi mile přikvapilo. „Byli jsme na prohlídce v kutnohorském dolu, poté si došli na zmrzlinu, ale děti to už nebavilo,“ pokračovala. Zrcadlové bludiště se tak stalo vítaným zpestřením.

Zrcadlové bludiště
- Zrcadlové bludiště s 80 zrcadly

- Křišťálové bludiště se 120 zrcadly a čirými skly

- 12 zábavných křivých zrcadel, 3 kaleidoskopy

- Zrcadlové bludiště se 40 zrcadly pro malé děti do výšky 120 centimetrů

- Počítačem řízené osvětlení bludišť se stmíváním

Otevírací doba o prázd-ninách je denně od 10 do 19 hodin.

Taxík Maxík
Půl roku s Maxíkem: senior taxi jezdí i do Prahy