„Zásady první pomoci procházejí jako všechny obory lidské činnosti vývojem, proto je nutné své znalosti rozšiřovat. Nejde o žádné módní výstřelky, ale o kombinaci vědeckého poznání s mnohaletou praxí záchranářů, a je dobré tyto nové postupy znát. Hodit se mohou skutečně každému z nás," řekl Martin Houdek,  ředitel středočeské Zdravotnické záchranné služby.

Kurzy první pomoci potrvají tři hodiny. Povedou je přímo školitelé ZZS Středočeského kraje.  „Určené jsou pro každého, koho zvládnutí pomoci druhému při ohrožení  života zajímá. Naši školitelé seznámí zájemce s nejčastějšími akutními stavy. Jak pomoci při infarktu, těžkém úrazu, zástavě srdce. Ukáží, jak zastavit krvácení a další potřebné techniky účinné první pomoci," upřesnil ředitel ZZS SČK Martin Houdek. Součástí kurzu bude nácvik těchto základních dovedností první pomoci na cvičném modelu.

Přístroj, který je pro laika nejlepším pomocníkem při poskytování první pomoci lidem, kteří se ocitnou v ohrožení života vlivem zástavy srdce. Podle odborníků totiž s každou minutou zpožděné defibrilace srdce klesá naděje na přežití pacienta přibližně o sedm  až deset procent a včasný zásah je nezbytný.

Kurzy budou pro občany bezplatné.

Uskuteční se v odpoledních a večerních hodinách. Po ukončení výuky každý účastník obdrží od záchranářů certifikát o absolvování kurzu první pomoci. O termínech bude Benešovský deník s předstihem informovat.