Je rozhodnuto. Jaké jsou vaše pocity, čekal jste to nebo nečekal?

Jsem, řečeno s anglickou mírností, poněkud zaskočen. Očekával jsem, že si britský národ dle tradiční opatrnosti koneckonců zvolí „bezpečnější" cestu setrvání v Evropské unii. Fakticky však šlo o referendum nejen o britském vztahu k EU, ale i o vztahu britských občanů k současnému politickému a finančnímu establishmentu. Rozčarování z pocitu, že se věci mění k horšímu jaksi nařízeně „shora" (ať už Westminsterem či Bruselem), je něco, co lidé zejména mimo Londýn už nedokázali tolerovat. Nutno říct, že jejich nespokojenost byla jasná už dávno. David Cameron s vyhlášením referenda riskoval a prohrál.

Vy osobně jste byl pro či proti?

Měl jsem celou dobu značně smíšené pocity. Je mi doslova vrozená britská alergie vůči nesmyslnému teoretizování či diktování, což Evropská unie, vědomě nebo nevědomě, se svým uměle znícím vyjadřováním provozuje už dlouho. Na druhé straně vidím kolem sebe hmatatelné přínosy členství České republiky v EU svědčící o její praktické smysluplnosti. Jsem zarytým humanistou, vize spolupracující evropské komunity je mi blízká. Musím však podotknout, že mnoho konkrétních výstupů onoho „evropského projektu" přímo oponují zdravému lidskému rozumu.

Jak odhadujete možné důsledky pro vás a lidi v Británii?

Británie, doufejme, že i Evropská unie teď projde fází tvrdého až bolestného sebehodnocení ve smyslu: „Čím jsme, kam skutečně míříme?" Nejde přitom zdaleka o otázku pro Británii a EU, ale také přímo pro Českou republiku. Řečí a proklamací bylo v posledních letech mnoho, téměř výhradně však v rovině bruselské apologetiky nebo zlostného nacionalismu, politici, ale i prezidenti, se evropského diskurzu zmocnili jen proto, aby lidem vnucovali vlastní ideologickou agendu. Chce to už jiný způsob dialogu, především dialog přímo mezi občany, osvobozeně od stranického dogmatu „všemohoucí" politiky. Je jasné, že v důsledku čtvrtečního rozhodnutí čeká Británii období ekonomických potíží, jde spíše o to, jestli Britové nově vyzískanou suverenitu odpovědně využijí ke kýžené obnově „duševního zdraví" národa. Mě osobně větší důsledky, doufám, nečekají. Budu v rámci svého působení kurátora Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře nadále prosazovat lidské hodnoty zakotvené v evropské kultuře!

Čtěte také: Británii ovládla kocovina a zmatek, EU tlačí na rychlý odchod