VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku

Klokočná u Prahy /ROZHOVOR/ - Čtvrtek byl ve Francii dnem Beaujolais (čtěte božolé), který se rovná téměř státnímu svátku. Beaujolais nouveau - druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy - se totiž začíná prodávat každý rok třetí čtvrtek v listopadu.

21.11.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav Sapík doporučuje k Beaujolais třeba hovězí oháňku.Foto: DENÍK/Romana Holišová

Víno pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia.

Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámějším mladým vínem světa. Tradice byla započatá začátkem padesátých let z obyčejné potřeby „udat" včas mladé víno a tím získat potřebné peníze v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína.

Více než pět stovek lahví „božolé" nabídne zákazníkům letos i známý český šéfkuchař Jaroslav Sapík ve své restauraci v Klokočné u Prahy. A to až do konce listopadu. Tohle víno prodává už od roku 1981. Svého francouzského dodavatele drží dlouhé roky.

Špičkový italský kuchař Alessandro Bellingeri vařil o víkendu hostům restaurace U Sapíků v Klokočné v okrese Praha-východ.Jak jste vlastně na Beaujolais přišel?

Kdysi bývala v pražské Jindřišské ulici známá a vyhlášená francouzská prodejna. Byla to taková výstavní síň Paříže a prodávali tam i Beaujolais. Seznámil jsem se s dodavateli, navázal s nimi kontakt a od té doby neměním. Značka Bouchard je dostatečně kvalitní, neměnil bych.

Když se řekne Beaujolais, co vás napadne jako první?

Oslava mladého vína, dobrá úroda.

Co byste doporučil k Beaujolais „zakousnout"?

Předně chci říci, že se u nás ze svátku Beaujolais dělá trochu snobská akce, a to já nemám rád. Je to lidová veselice, proto u nás v restauraci máme po zemi slámu, čímž navozujeme atmosféru pravého venkova. A co k jídlu? Třeba kachní paštiku v terině, mladého kohoutka po burgundsku, křepelku na višních s husími játry, roštěnou na smetanovém zeleném pepři, hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, nebo třeba mušle po bretaňsku, pyré či kaštanové pyré. Alespoň tohle nabízíme u nás.

Kdybyste ale měl doporučit jedno jediné jídlo, ke kterému se hodí Beaujolais, co by to bylo?

Pro pány hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, což je oblíbené jídlo francouzských vinařů. Pro dámy křepelku či kohoutka. Ale i mušle jsou výborné. Ono se jedno jídlo vybírá velice těžko.

Autor: Jiří Macek

21.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Czech Floyd v Benešově.
25

OBRAZEM: Na benešovském náměstí diváky uchvátili Czech Floyd

Stovky diváků sledovaly tradiční středověkou bitvu ve Vodním hradě v Budyni nad Ohří.

KRÁTCE: Středověká bitva nadchne každého

Štrůdl vás provede erotickou komunikací i uměním zevlingu

Praha - Tomáš Klus, Suvereno, Daniel Nekonečný, Filip Říha nebo sexuoložka Gaia Poupětová  provedou prvními narozeninami akce zvané Štrůdl. Oslavy doprovázené workshopy a hudbou se budou konat na střeše galerie Vanguard v Praze. Ty se uskuteční v neděli 20. srpna od patnácti hodin.

Železný dědek se jede na nové trati

Maršovice - Předposlední neděli v srpnu již tradičně startuje jeden z nejstarších cyklistických závodů s nepřetržitou tradicí v České republice nesoucí název Železný dědek. Z důvodu probíhající modernizace dálnice D1 jsou však na velké části tradiční trati se startem a cílem v Soběhrdech naplánovány objízdné trasy, a tudíž museli organizátoři pro letošní rok zvolit úplně novou trať na Neveklovsku. „Závodníci v neděli odstartují z Maršovic a dle příslušné kategorie absolvují stanovený počet okruhů o délce 15,6 kilometrů. Nová trať je technicky a fyzicky velmi náročná a všechny závodníky náležitě prověří,“ říká ředitel závodu Tomáš Povolný.   

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

KRÁTCE: Tradiční pouť zabaví na hodiny malé i velké

Benešov - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení