V minulosti uvedla, že se bude bránit všemi dostupnými právními prostředky. Radní se koncem května usnesli, že budou usilovat o smírné řešení.

Zástupci Mladé RP podle jednatele Lukáše Zacha radním osobně nabídli dohodu o narovnání. „Nabídka vychází z významně ponížených prokazatelných výdajů společnosti v souvislosti s plněním nájemní smlouvy," uvedl Zach, aniž upřesnil, kolik firma po kraji požaduje. Středočeský kraj si podle Zacha může výši výdajů ověřit, nabídka je časově omezená do 30. června.

Mluvčí hejtmanství Michaela Drobná potvrdila, že rada kraje v pondělí nabídku projednala. „Po nájemci požaduje doložení skutečných nákladů a příjmů, které v souvislosti s nájmem vydal a získal. V nabídce nájemce ponížil jím uváděné, a dosud blíže nespecifikované a nedoložené výdaje pouze o částku, kterou sám neuhradil společnosti, která fakticky prováděla demoliční práce. Tato společnost je v současné době v insolvenci," uvedla Drobná.

Cesta nalezení kompromisu

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) už dříve řekl, že výsledkem jednání s firmou by mělo být nalezení kompromisu, aby nebylo nutné absolvovat soudní spor, který by obě strany dlouhodobě zatěžoval. Podle Zacha spory o území bývalého vojenského prostoru poškozují Českou republiku, především v očích zahraničních investorů, o čemž se podle něj Mladá RP přesvědčila z reakcí obchodních partnerů.

Návrhem dohody podle něj firma dává najevo, že nechce připustit znehodnocení svého přínosu pro tuto lokalitu. Firma si také přeje, aby se současní investoři v lokalitě mohli rozvíjet, například v rámci chystané strategické průmyslové zóny. Kraj podle Zacha pro budoucí zónu získal podporu u ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pod podmínkou, že bude ukončena dosavadní nájemní smlouva, hejtmanství to ale popřelo.

Kraj podle Drobné odstoupil od smlouvy, protože má povinnost řádně pečovat o majetek, a nikoliv s ohledem na jakákoliv doporučení třetích osob. „MPO dosud o podpoře strategické národní průmyslové zóny v Milovicích nerozhodlo," upozornila mluvčí.

Nájemné 25 milionů předem

Středočeský kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Společnost měla podle ní areál využívat po dobu 40 let, za což zaplatila dopředu nájemné 25 milionů korun. Firma tvrdí, že má na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě tři roky. Podle kraje měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do loňského prosince.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku. Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk v roce 1991, byly zahájeny na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití.

Čtěte také: Kraj se chystá vypovědět smlouvu firmě na letiště v Milovicích