Zdaleka se už nejedná jen o cizince, kteří přijeli do Mladé Boleslavi za prací a nezvládají se adaptovat, jak tomu bývalo v počátcích, kdy záchytka začala fungovat (v provozu je od roku 2008).

Jak uvedla mluvčí Klaudiánovy nemocnice Hana Kopalová, jednalo o se 351 mužů a 57 žen. Cizinců bylo vloni 116 (muži 109, ženy 7). „Devětaosmdesátkrát sem byli umístěni lidé s trvalým pobytem v Mladé Boleslavi a opakovaně tuto službu využilo nedobrovolně 86 lidí," upřesnila.

Zajímavé je, že přestože zdejší záchytka disponuje třemi lůžky a jedna noc zde stojí tři tisíce, našli se lidé, kteří se sem vracejí, jeden z nich dokonce desetkrát. „Jeden muž to dokonce stihl pětkrát za jeden měsíc," přidala další kuriozitu Hana Kopalová.

Ne každý klient za svůj pobyt zaplatí

V nemocnici už mají bohaté zkušenosti i s tím, že rozhodně ne každý klient za svůj pobyt zaplatí. I proto na tuto službu přispívá Klaudiánově nemocnici každý rok také město.

„Za rok 2016 klienti záchytné stanici dluží 930 tisíc korun pouze 91 lidí zaplatilo 3000 korun, sedm lidí svůj dluh splácí pomocí splátkového kalendáře a 310 lidí dosud nezaplatilo. Za rok 2015 to je dluh 852,5 tisíc korun a za rok 2014 to bylo 803,3 tisíc korun," dodala mluvčí nemocnice.

Podle ředitele Ladislava Řípy se stalo zdejší zařízení záchytnou stanicí téměř pro celý kraj a velmi na to doplácí.

Čtěte také: Opilý prý testoval léky. V Pardubicích zpozdil vlak a sápal se po strážnících