INDEX DENÍKU
pohledem republiky

POMOHLA POLICEJNÍ REFORMA K EFEKTIVNĚJŠÍMU STÍHÁNÍ ZLOČINCŮ


Podle ankety mezi osobnostmi z regionů rozhodně ne. Celkem 82,8 procenta panelistů Deníku se shodlo na tom, že policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců nevedla. Jen 17,2 procenta oslovených uvedlo, že mají v současnosti kriminální živly těžší život. Na otázku odpovídalo 733 lidí.

❷ Zlepšíme vybavenost bezpečnostních sborů.❶ Stabilizujeme personální situaci v bezpečnostních sborech.
SPLNĚNO S VÝHRADOU
Loni pracovalo u policie 39 497 lidí, do roku 2020 mají přibýt další čtyři tisíce. Nejvíce jich má policie přijmout letos, nabrat by měla 850 nováčků. V dalších letech by měly počty nováčků klesat. Plány sice vypadají dobře. Potíž je v tom, že ti, kteří k policii nastoupí, často zase rychle odcházejí. Vysokou fluktuaci způsobuje špatné zázemí a nízké platy.

NESPLNĚNO
Tendry se vypisují a voda teče. Za co konkrétně policie utratila 3,4 miliardy korun, které proinvestovala v letech 2013–2016, to Policejní prezídium Deníku nesdělilo. Podle odborů a opozičních poslanců ale policie určitě neutrácela peníze za kvalitní výstroj a výzbroj policistů či za vybavení policejních kanceláří. A pokud nějaké nákupy proběhly, policisty nepotěšily. Jmenujme alespoň nákup neprůstřelných vest, které lze prostřelit, bot, ve kterých se nedá chodit. Na historické počítače či omezení pro užívání datových sítí si už policisté zvykli.

Budeme bojovat razantněji proti terorismu.
SPLNĚNO
Z Auditu národní bezpečnosti vyplynula řada konkrétních opatření, která slouží pro ochranu měkkých cílů. Chvályhodnou snahu vlády naslouchat bezpečnostním expertům hatí jediný problém – policie nemá dost kvalitních lidí, aby mohla vize politiků naplnit.

Ilustrační foto.
Audit Deníku: Zrušení poplatků opět zaplnilo ordinace

Budeme důrazněji potírat organizovaný zločin.
NESPLNĚNO
Policie už dlouhou řadu let slouží politikům jako nástroj, který zneužívají v mocenských šarvátkách. Výjimkou není ani poslední vláda. Vnitřní boj mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vyústil v reorganizaci policie. Premiér vyhrál. Policistům však nic zásadního nepřinesla. K lepšímu se nic nezměnilo, do boje s organizovaným zločinem se stále promítají rozmanité politické zájmy, které ztěžují samotná vyšetřování.

❺ Budeme potírat rasovou nesnášenlivost.
SPLNĚNO
Tradiční extremistické skupiny ulehčily policii práci, když se stáhly z veřejného života. Policisté proto přesunuli pozornost na polovojenská uskupení, jejichž vznik podnítila situace na Ukrajině.

Shrnuto: Sobotkův kabinet neudělal nic pro to, aby zkušení policisté ve sboru zůstávali a kvalitní lidé do něj přicházeli. Volební sliby plnil tam, kde byl pod tlakem veřejnosti – především tedy v boji proti terorismu.

Policie za ChovanceZdroj: DENÍK

Časté výpovědi hatí náborové plány policie


Vláda slíbila, že posílí počty policistů. Nováčci ale ze služby zase rychle odcházejí. Lidl platí lépe, než stát.

V roce 2015, když běženci procházeli hranicemi Evropské unie, byla česká policie vystavena zkoušce. Češi na chvíli přestali u piva vyprávět vtipy, které začínají slovy „Jdou dva policajti…" Pocítili, že policisty potřebují a s nadějí sledovali kroky ministerstva vnitra. Ministr svou šanci mohl promarnit. Budiž mu ke cti, že to neudělal a situaci zvládl.

EET v trafikách, ilustrační foto
Audit Deníku: Po Babišovi zbude hlavně EET. Zruší ji nová vláda?

Jenomže zvýšené pracovní nasazení policistů v celé nahotě odkrylo, čím bezpečnostní sbory trpí. Jedním z nejvážnějších problémů byl nedostatek lidí.

„Politici i šéfové policie se domluvili, že navýší tabulkové stavy o 4 tisíce policistů, kteří přibudou v bezpečnostních sborech v průběhu pěti let. Namalovali tabulky a nováčky si rozdělili – kolik jich půjde k dopravní policii, kolik k cizinecké a kolik ke kriminální službě," říká Zdeněk Ondráček (KSČM). Podle něj jsou ale takové ambiciózní plány k ničemu, pokud stát nezajistí, aby policisté ze služby po nástupu zase neodcházeli. I podle policejních odborů náborové plány hatí hlavně mzdová politika. „Po prvních restrikcích v letech 2009 a 2010 došlo k razantnímu snížení tarifních platů o deset procent. Zmiňované rádoby zvyšování mezd totiž dodnes nenapravilo dopady rozhodnutí Nečasovy vlády a personální politiku ministra vnitra Johna," říká člen předsednictva Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

To, co Sobotkův kabinet předkládá jako „stálé navyšování platů policistů" je totiž ve skutečnosti pouhé dorovnání stavu mezd před razantními škrty v době finanční krize. Jinými slovy – policisté dnes mají zhruba stejný plat, jaký měli před osmi lety.

Premiér Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka: Doufám, že to teď prezident nezkazí

LIDL PLATÍ LÉPE

Skutečné zvyšování platů by podle policejních odborů i opozice mělo zohlednit hodnotu policejní profese na trhu práce. Za kolik korun měsíčně musejí policisté při hrozbě teroristického útoku vozit v kufru auta dlouhé zbraně a počítat s tím, že obětují život?

Nástupní plat nováčka bez zkušeností, který získá hodnost strážmistra nebo nadstrážmistra, je 14 350 korun. Pokud začátečník u policie vydrží déle než tři roky a získá hodnost podpraporčíka, zvýší se jeho plat na 19010 korun. Kdyby ve stejné funkci vydržel patnáct let, dostane přidáno a bude pobírat 21 230 korun. Pro srovnání – obchodní řetězec Lidl nabízí svým prodavačkám a prodavačům nástupní plat ve výši 23 333 korun. A u kasy nikomu nehrozí, že přijde o život. Proto ti, kteří k policii nastupují, po střetu s realitou často zase rychle odcházejí. A stát znovu platí výcvik nováčků.

Další protesty proti chování prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše. V Brně se 17. května sešli lidé na náměstí Svobody na demonstraci Proč? Proto!
V Praze a dalších městech se opět demonstrovalo. Proti Babišovi a Zemanovi

USPĚLA REFORMA? ZATÍM NEVÍME

Problematickým krokem vlády byla reorganizace policejních útvarů. Snížila se díky ní zločinnost?

„Pouhých devět měsíců od policejní reformy žádný dopad nezjistíme. Všechna data jsou zatím zavádějící. Noví lidé se musejí seznámit se spisem. A ten může mít až pět tisíc stran. Než ho nastudují, aby mohli pokračovat v tom, co započal jejich kolega, uplynou alespoň dva, tři měsíce," vysvětluje Ondráček.

Totéž tvrdí Policejní prezídium – na hodnocení je zkrátka ještě brzy.

Z odpovědí panelistů

Miroslav Horáček, kontrolor kvality, Kolín

Ne. Pokud se s kriminálními živly nezačne jednat tvrději a soudy nebudou konat tak, jak mají, žádná takováto umělá reforma se zločinností nepohne.

Josef Hovorka, osadní výbor v Brodě u Příbrami, sportovec

Tohle téma nesleduji, nemohu posoudit, zda reforma pomohla, nebo ne. Je to spíš otázka zákonů a jejich dodržování.

Luboš Votroubek, ředitel Domu dětí a mládeže, Kolín

To nevědí ani policisté.