Strážníci, a nyní i Policie ČR, měli sice v hledáčku jednu osobu, kterou se podařilo identifikovat, ale tato stopa k odhalení skutečného viníka nakonec nevedla. Vyšetřování případu s historií delší než jeden rok, podle Kulvejta potvrdilo, že se na žhářských útocích nepodílí pouze osamělý palič. „Podle záznamů kamerového systému jsme zjistili, že se kolem místa činu pohybuje více osob," řekl vrchní strážník, ale potvrdil, že se totožnost těchto lidí nepodařilo zjistit.

Vyšetřování už patnácti žhářských útoků se škodou převyšující 150 tisíc korun, z nichž poslední se odehrál na přelomu letopočtů, by mohl posunout dál nějaký impulz.

Bude jím výzva občanům k bdělosti, zveřejněná na webu města? Stejně jako ta je zatím bez účinku i opatření městské policie dozorovat pomocí hlídek častěji místa, která si žhář ke svému pochybnému hobby vybírá opakovaně.

Pomoci by mohlo osazení takových míst kamerami městského bezpečnostního systému. Jenže to by nebyla otázka tisíců, nýbrž mnoha statisíců korun. Existuje ale i daleko levnější metoda.

Levnější, ale neméně účinnou a pohotovou metodou je monitoring místa pomocí nyní velmi populárních fotopastí.

Těch je několik druhů a takové, které by mohly pomoci k dopadení pachatele benešovských žhářských útoků, jsou schopné posílat mms zprávu, tedy obrázky, na požadovaný mobil či počítač. Co je důležité, i po soumraku a v reálném čase.

Použitím této metody se zatím v Benešově nikdo nezabýval. Strážníci směrem k vedení města žádný podnět v tomto směru nepodali.
„Tohle jsme zatím neřešili, ale pokud budou případy žhářství pokračovat, bude to potřeba řešit rychle," řekl při tiskové konferenci Městského úřadu Benešov místostarosta Zdeněk Zahradníček.

Nízkou efektivitu fyzických kontrol strážníků na místech, kde hořelo už několikrát, nepopírá ani jejich šestadvacetiletý šéf Pavel Kulvejt, absolvent Policejní akademie.

„Stalo se už vícekrát, že strážníci ve spolupráci s hasiči zasahovali u hořícího kontejneru a pachatel je nejspíš sledoval. Vzápětí totiž hořel kontejner i na dalším místě o tři ulice dál," uvedl vrchní benešovský strážník.

Jako jednu z možností, jak pachatele dopadnout, Pavel Kulvejt rozmístění fotopastí nezavrhuje. Připomněl však, že až na jedno místo činu, jsou kontejnerová stání, kde došlo k útoku, pod kontrolou kamerového systému. Ale i ten má své limity.

Celý článek najdete v tištěné podobě Benešovského deníku s datem 17. ledna 2014.