„Nejčastější příčinou je nesprávná obsluha topidel i vznícení sazí v komíně. Neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky. Žhavé částice odlétající z topidla mohou velice snadno zapálit dřevo či papír uskladněný v blízkosti kamen," varovala Nicole Zaoralová z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Přibližně tři hodiny nechal o víkendu majitel rodinného domu v Louňovicích na Praze-východ bez dozoru adventní věnec. Požár mezitím způsobil škodu za půl milionu, objekt byl zakouřený, zdi poškozené. Po příjezdu hasičů z Říčan již nic nehořelo.

Adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřené nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určené jen k dekoraci.

„V žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že pak věnec vzplane, je velké," konstatovala mluvčí hasičů s upřesněním, že ani jednotlivou zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. Hořící svíčka by měla být umístěná na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu s podkladem.

Svíčky mají stát v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů.

Rozhodně ne také u oken v průvanu blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií.

Nevhodná je také polička nebo skříň, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.

Často hoří na sporáku potraviny. „Horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou! Jinak může snadno dojít k popálení především v obličeji a na rukách," upozornila Nicole Zaoralová.

„Pokud se na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší jí zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přístupu kyslíku a oheň zhasne," dodala mluvčí