Silný vítr ze severozápadu ale okres ušetřil větších škod a tak kromě hasičů do boje s následky bouřky nemuseli zasahovat další části integrovaného záchranného sytému, zdravotníci ani policisté. Ti ale v terénu přece jen byli. „K silnicím jsme vyjížděli nikoliv kvůli vyšetřování nehod způsobených padlými stromy, ale jako asistence hasičů pro usměrňování dopravy,“ vysvětlil mluvčí Policie ČR Zdeněk Chalupa.

První výjezd měli hasiči už před jednadvacátou hodinou. Nad jedinou silnici, která do obce Drahňovic vede, se naklonil strom. Ale i když na silnici nespadl, protože se zaklínil v dalších korunách, zasahovali při eliminaci nebezpečí místní hasiči.

Generální ředitel Úpravny vody Želivka Josef Parkán.
Voda ze Želivky je dobrá a bude ještě lepší

Další práci požárníků nárazový vítr způsobil až hodinu před čtvrteční půlnocí. V Kvasejovicích u Sedlce-Prčice, což podle současného členění Příbramsko hořela zaplechovaná bramborárna. „Létaly z ní jiskry a zasahovaly tam jednotky SDH Votice a HZS Benešov," zvedl ředitel HZS Benešov Josef Setnička.

Další události se staly kvůli bouřce až v pátek 23. června. Už před druhou hodinou ranní spadl strom na okraj mezinárodní silnice E55 nedaleko Bystřice. „Silnice ale naštěstí zůstala průjezdná, ale také tam byly zapotřebí motorové pily a šikovné ruce," informoval Setnička.

Ve 2 hodiny ráno padl strom na silnici z Postupic na Milovanice a zatarasil ji stejně jako další vyvrácený kmen, který vyřadil provoz silnice nedaleko rybníka Papírna z Benešova do Jarkovic. Další dva stromy padly kolem půl třetí na silnici u Neštětic, která spojuje Benešov a Neveklov. Před pátou hodinou ranní hasiči zasahovali opět kvůli zatarasené silnici znovu. Tentokrát spěchali k Trhovému Štěpánovu na silnici z Chlumu na Javorník.

Vítr zlobil také u Divišova. V pátek 23. června v půl šesté ráno hasiči uvolňovali silnici mezi Divišovem a Měchnovem i když dřevina provoz nepřerušila, ale jen překážela v dopravě. „Kolegové měli další výjezdy například i do lesního úseku silnice z Kopanin na Líšno, kde provoz zablokoval ráno před šestou vyvrácený strom. Před sedmou se totéž opakovalo na silnici u Petroupimi, kde strom padlo na vozovku u nedaleké Kácovy Lhoty," popsal ředitel HZS Benešov Josef Setnička.

Výjezd, už několikátý měli během krátkého časového období i hasiči z Votic. Ve čtvrt na osm prořezávali silnici u Beztahova.

O hodinu později dostali hasiči hlášení o podezřelém kouři z lesa poblíž Řimovic, obce nedaleko Vlašimi. Na místo jela jednotka HZS Vlašim, která pak zvládla i sejmout strom padlý na oplocení čistírny odpadních vod ve Zdislavicích.

K preventivnímu dni v Benešově se přidružilo i nízkoprahové zařízení MeziČas, které při této příležitosti oslavilo páté narozeniny.
Benešovské centrum oslavilo páté narozeniny a pokřtilo svůj spot