Právě tyto nejvýstavnější bulváry evropských velkoměst mohou být předobrazem Tyršovy ulice v Benešově.

Ta je v současnosti sice jednou z nejživějších ve městě, ale slovo nejvýstavnější si zatím nezaslouží ani náhodou.

Může za to především hustý automobilový provoz a pak také úzké chodníky a to zejména v dolní části ulice, na nichž se pěší jen těžko vyhýbají. Co v celé Tyršově ulici nyní zcela chybí, je zeleň. Kvůli kultu aut tam nenajdete ani jeden strom!

Všechno tohle hodlá současné vedení města změnit. Z Tyršovy ulice chce už v dohledné době vytvořit nejvýstavnější ulici po vzoru světových bulvárů. Zda se to nakonec podaří, ale bude do jisté míry záviset i na podzimních komunálních volbách. Nikde totiž není napsáno, že nové vedení města bude mít stejné priority v rozvoji Benešova, jako to současné. Přípravy na přerod Tyršovy ulice už ale nikdo nezastaví.

„V současnosti se zpracovává dokumentace k územnímu řízení," uvedl včera starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Benešov v příštím roce skončí s financováním současných velkých akcí jako je intenzifikace čistírny odpadních a kanalizace, rekonstrukce přivaděče pitné vody a odbahňování Konopišťského rybníka. Tím se městu uvolní ruce k dalším velkým investicím a jednou z nich bude právě přerod Tyršovy ulice.

„V tu dobu už bychom chtěli zpracovat dokumentaci pro stavební povolení," potvrdil starosta Benešova.

Jak by měl Tyršův bulvár vypadat? To si obyvatelé města po prázdninách budou moci prohlédnout při venkovní výstavě.

Expozice akcí plánovaných k realizaci v Benešově bude zahrnovat i jednotlivé návrhy řešení Tyršovy ulice. Chybět by tam neměla ani prvotní představa vedení města. Při ní měly být lavičky se stromořadím, při pohledu od centra města, umístěné vlevo.

„Bude to ale naopak," potvrdil starosta Benešova Jaroslav Hlavnička. „Stromy a lavičky budou vpravo," řekl s tím, že oboustranné stromořadí v Tyršově ulici nevznikne, protože levá část třídy je kvůli vysokým domům a východo-západní orientaci ulice prakticky neustále ve stínu. Dalším důvodem je také už ukončená rekonstrukce sítí v této levé části ulice. Naopak vpravo se kvůli opravě a překládce inženýrských sítí teprve kopat bude.

Celý článek najdete v tištěné podobě Benešovského deníku s datem 23. srpna.