Nejspíš takovou otázku si kladou všímaví řidiče korzující mezi Týncem nad Sázavou a Benešovem. Silnici číslo 106 mezi obcí Chlístov a odbočkou na Vidlákovu Lhotu tam lemuje po obou stranách stromořadí mladých javorů.

Některé z nich se pod náporem větru klaní až k vysoké, neposečené trávě příkopů. A hrozí jim při tom zlomení.

A nikdo ze zodpovědných pracovníků údržby silnic si jich možná už od výsadby nevšímá. Jeden ze stromků už je dokonce zlomený, ale za dobu od fraktury se jeho rána zacelila. Kmínek s průměrem jen několik málo centimetrů teď roste téměř vodorovně. Jeho narovnání zpět k podpěrnému kolíku už nejspíš možné nebude.

K tomu, aby i ostatní javory nepotkal stejný osud, stačí málo. Přivázat kmínky k dřevěným kolíkům.

Za situaci u Chlístova je odpovědná Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje.

„Ta má na starosti veškeré součásti silnic včetně jejich příslušenství mimo souvisle zastavěné území, v průjezdním úseku obce není vše součástí," uvedla na dotaz Benešovského deníku Markéta Vítková, tisková referentka Odboru styku s médii a veřejností krajského úřadu.

Podle Vítkové dodavatel údržbových prací ručí také za vysazenou silniční vegetaci v rámci záruční doby a měl by provádět běžnou prohlídku silnic II. třídy, což stanovuje vyhláška dvakrát za měsíc.

To, jak dokládají snímky od Chlístova, se rozhodně nestalo a neděje. Jinak by zlomený stromek nestačil znovu srůst a byl už dávno nahrazený novým.

Jakým způsobem cestmistr Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje prohlídku provádí, není jasné. Nejspíš se soustřeďuje jen na samotnou vozovku, z níž nespouští oči, okolí byť nedaleké, ho asi nezajímá.

„Poslední prohlídka byla v tomto úseku v úterý 29. května. Prioritou kontroly je odstranění závad ve sjízdnosti komunikace," sdělila Benešovskému deníku a slíbila, že na ukotvení stromků upozorníme dodavatele výsadby.