„Je to lepší, než kdyby lidé odpad vyváželi do lesa. Stejně bychom to nakonec museli uklidit a vyšlo by nás to finančně nastejno," vysvětlil starosta Dolních Kralovic Antonín Bašta.

Se stejnou filozofií rozmisťovala, ještě před několika lety radnice v Týnci nad Sázavou velkoobjemové kontejnery i v jednotlivých částech svého pětitisícového města. Vždy na jaře a na podzim. Od téhle praxe ale město ustoupilo a podle současného vedení se k němu už nevrátí.

„Tahle služba se nám neosvědčila," míní současný starosta Týnce Martin Kadrnožka. „Stálo to čím dál víc peněz. Jeden svoz z našich osmi částí, kde musel být u kontejnerů i dozor, stál kolem sto padesáti tisíc korun," tvrdí starosta.

Bez možnosti odložit nepotřebné, objemné předměty, ale obyvatelé Týnce nezůstali. Ve sběrném dvoře na Brodcích velkoobjemový kontejner je a právě tam mohou lidé vyhazovat to, co už nepotřebují. Má to ale jeden drobný, pro českého spořílka však velice významný háček. Je to placená služba.

„Za symbolickou částku do dvou set korun tam lze odložit starou sedačku nebo lednici," potvrdil starosta Týnce nad Sázavou.

„Za odpad do určitého objemu, například v malém vozíku za auto, se ale dokonce neplatí," připomněl místostarosta Bedřich Pešan.

Celý článek najdete v tištěné podobě Benešovského deníku s datem 14. prosince 2015.