„Loni se u nás konalo čtyřicet obřadů," potvrdila Radka Kmochová, zástupkyně kastelánky Konopiště s tím, že to bylo proti minulým letům opravdu málo. „Dříve se u nás bralo i sto párů za rok," uvedla.


Důvody poklesu zájmu o obřady ve svatebním salonku, kapli sv. Huberta nebo Růžové zahradě správa zámku nezkoumá. I Radka Kmochová ale tuší, že se na úbytku obřadů podepisuje trend ve společnosti, kdy mladí lidé žijí jen na „psí knížku."


Svou daň na úbytku svateb zaplatilo Konopiště také kvůli ekonomické válce Evropské unie s Ruskem. Právě mladí lidé z východní říše, pokud nepatří do rodin takzvaných Nových Rusů, se do střední Evropy kvůli špatnému přepočtu rublu, nehrnou.


„Loni jsme měli jen dvě svatby zahraničních klientů, proti dřívějším dvaceti," porovnala Radka Kmochová.


I tak si někteří snoubenci vysněný obřad na proslulém zámku nenechají ujít. Od začátku roku si proto zamlouvají svůj vyhlédnutý termín.


„Nejoblíbenějšími měsíci pro uzavření sňatku na Konopišti je červen a červenec," sdělila Kmochová s tím, že se zdá, že se zase vrací zájem o obřady v Růžové zahradě. Proti loňsku, kdy se tam konala svatba pouze jediná, jsou už nasmlouvané čtyři termíny.


Bezkonkurenčně největší počet obřadů by se konal v kapli sv. Huberta. Jenže nekoná. Proč?

To zjistíte v Benešovském deníku s datem vydání 22. února. Právě tam najdete i dokončení tohoto článku.