Proto měly mít výbory zastupitelstva, finanční a kontrolní, většinu členů z nové koalice a ta měla dodat i předsedy. Jenže pak vedení města prozřelo a přistoupilo po té, co se opozice vzdala jakékoliv účasti v uvedených výborech, na logické a tradiční složení poradních orgánů. Tedy s většinou zástupců stranících opozici.

A tady se už konečně dostáváme ke zmiňovanému prodeji benešovských bytů.

Po té, co současné zastupitelstvo zrušilo předchůdci ustavený, ale rozháraný a prakticky nefunkční výbor pro privatizaci, složený ze zástupců všech stran činných v zastupitelstvu, sestavilo jen poradní sbor. Ten byl složený výhradně ze členů vládnoucích stran. Jeho úkolem bylo připravit cestu pro privatizaci.

S takovým scénářem se chtě nechtě musela smířit i opozice, které koalice také slíbila, že veškeré zásadní kroky, související s privatizací, budou konzultovány nakonec veřejně a s přihlédnutím na názory všech zúčastněných stran. A ta doba přichází právě teď.

Starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD), řečeno slovy písně kapely Žlutý pes – poučen z předchozích nezdarů – sice nesestrojil elektrickou kytaru, ovšem v privatizační komisi otevřel prostor pro své politické oponenty. Současně se pak vládci Benešova také dohodli na tom, že většinu v uvedeném poradním orgánu rady budou mít jejich političtí soupeři.

Běžné benešovské komise, odpovědné radě města, mají sedm členů. Ta pro privatizaci městských bytů jich bude mít dokonce devět.
„Nechtěli jsme aby privatizace skončila tragikomicky, jako pokus předešlý," vysvětlil starosta Benešova Petr Hostek s tím, že právě proto budou mít koaliční strany v komisi pro privatizaci pouze čtyři členy, zatímco opozice členů pět včetně předsedy. Ten by měl být členem nejsilnější opoziční strany, tedy VPM.

„Dáme opozici prostor, aby nemohl nikdo říkat, že jsme ji válcovali, jako dříve ona nás," píchl si starosta.
Takový názor ale nesdílí jeho předchůdce, Jaroslav Hlavnička (VPM).

„Je úplně jedno, jestli má v komisi většinu opozice nebo koalice. Důležité totiž je, aby koalice dodržela dané slovo, že privatizace musí nakonec projít jednoznačným schválením zastupitelstva, nikoliv válcováním poměrem patnáct ku dvanácti hlasům," vysvětlil Jaroslav Hlavnička, podle kterého silná většina bude znamenat poměr hlasů 20 ku sedmi. „Pokud by to bylo jinak, postrádalo by to celé smysl. Ale věřím, že už privatizační komise oláme hroty a předloží návrh, který pak projde hladce zastupitelstvem," dodal Jaroslav Hlavnička.

I komise ale bude muset při své práci vycházet nejen z analýzy, kterou pro vedení města už sestavil poradní sbor, ale také z názoru potenciálních kupujících. Výsledek dotazníkové akce, který by přání veřejnosti upřesnil, ale zatím znám není. Samotný dotazník totiž ještě ani neopustil radnici.

„Anketa nebo dotazník totiž přijde na řadu teprve v okamžiku, kdy komise navrhne tu kterou už zcela konkrétní variantu privatizace," vysvětlil starosta Benešova Petr Hostek.

Že to nebude jednoduché, je jasné. Kvůli průtahům pramenícím z nedorozumění, totiž Benešov promeškal dobu, kdy mohl případným kupujícím učinit různé slevy, aby konečná kupní cena bytů byla přijatelná pro většinu zájemců.

Nyní totiž radnice v Česku musejí podle zákona prodávat svůj majetek tak, aby na tom, jednoduše řečeno, podle cen v místě a čase obvyklých, neprodělaly.

O privatizaci benešovských městských bytů se bude hovořit už na první poprázdninové schůzi nejvyššího orgánu města, zastupitelstva. To se sejde jako obvykle, v sále Kulturního domu Karlov, v pondělí 19. září v 18 hodin.