Právě to je otázka, s níž se obrátila na Benešovský deník jeho čtenářka Radka Psotová z Benešova. Současně připomněla, že se nádrž naposledy vypouštěla 1972.

„Proto nyní nikdo nemá přesnou představu, kolik ryb v rybníku je," míní Psotová s tím, že pro takové množství ryb nebude možné z technických důvodů zajistit převoz a co nejmenší ztráty. „Před zimou se ryby shlukují na dně a vzhledem k tomu, že je tam velké množství bahna, hrozí jim, že se dostane do žaber a uhynou. To se může týkat až osmdesáti procent ryb," upozornila žena a připomněla, že vypouštění může mít také neblahý vliv na zákonem chráněnou škebli rybniční.

A to vše také proto, že se dílo bude zajišťovat benešovská firma Proxima.

„Ta nedisponuje zrovna velkým množstvím stavební techniky," tvrdí Psotová a obává se zejména použití sacího bagru. „Ten zničí veškerý život v rybníku a až město probourá hráz všechny ryby vezme proud a zahynou na betonovém přepadu. Konopišťský potok pak bude až do Sázavy množstvím bahna úplně zničen," dodala Radka Psotová v dopise do redakce.

Její přetlumočené obavy si vyslechl místostarosta Benešova Roman Tichovský, odpovědný za investice města a postupně na všechny odpověděl.

„Stavbu provede firma Zvánovec, která některé odborné práce objednává u svého subdodavatele firmy Proxima. Práce provádějí a budou provádět odborné firmy a ty mají také dostatečné množství zkušeností, znalostí i dostatečné množství techniky," vysvětlil Tichovský.

Odbahňování Konopišťského rybníka začalo. V současné době se zatím provádějí přípravné práce, vypouštění, které nejsou součástí vlastních stavebních prací odbahňování nádrže.

Investor, město Benešov se nyní s odbornými firmami domlouvá na způsobu a přípravě výlovu.

„Ten bude provádět Rybářství Líšno ve spolupráci s místní organizací Českého rybářského svazu Benešov. Veškeré práce provádí a budou provádět odborné firmy, které mají dostatek zkušeností a znalostí, aby se minimalizovaly možné škody," řekl místostarosta.

Postupně s vypouštěním nádrže zajišťují ochránci přírody s ČSOP Vlašim odborný sběr škeblí a jejich přemístění za vodou a následné přemístění do jiných vhodných míst.

Obava, že by do Konopišťského potoka a dále do Sázavy proniklo velké množství bahna, podle Tichovského, také není opodstatněná.
„Pro zachycení možných úniků bahna budou vystaveny dvě norné stěny v potoce po dohodě a ve spolupráci se správcem toku, Povodím Vltavy," potvrdil komunální politik.

Stavební dozor celé akce zajišťuje město Benešov a jeho Odbor správa, investice, dotace, tak, jako při většině městských investičních akcí.