Václav Pošmurný.Zdroj: Zdeněk Kellner

Jak a kdy pořádání společenského večera začalo?
Naše společnost Posázaví tehdy, v roce 2003, vlastně ještě ani neexistovala. Přesto jsme setkání lidí, kteří v našem regionu chtějí něco dělat, připravili. Myšlenka byla taková, že se sejdeme a budeme si povídat u dobrého jídla a pití. To se povedlo a vlastně to, že si lidé při naší akci mají co říci, platí stále.


Společenský večer je, jak je vidět, také o zábavě…
Samozřejmě. Jde o neformální setkání, při němž si navzájem sdělujeme, co se komu povedlo. A my z Posázaví zase představujeme naši činnost, která ostatním může pomoci.


Máte také zpětnou vazbu, že to tak skutečně je?
Ano, máme. Za těch čtrnáct let zazněla celá řada nápadů na různé projekty, které jsou dnes už běžné.


Jaké třeba? Zkuste být zcela konkrétní.
Tak třeba Čistá řeka Sázava. Bez tohoto dlouhodobého projektu by určitě nevznikly další, které přinesly vznik protipovodňových opatření nebo zadržování vody v naší krajině. A to, že se k takovým projektům přidávají obce a města, je jen ukázkou, že to má smysl.


Kolik organizací včetně sídel a firem s Posázavím spolupracuje a proč vlastně?
Je jich téměř šedesát. Všichni z toho mají nějaký profit. Od Posázaví dostávají včas informace. Naše společnost se stará o to, aby naši partneři dostali pomoc a jejich nápad se dočkal konkrétního výsledku. Bývají to peníze z dotací, ale to není úplně to nejdůležitější. Mnohem zásadnější je, že se díky tomu všemu mohou dobré projekty uchytit a tím vlastně pomáhají i druhým.