Tristní a v podstatě trvalou situaci, kdy někteří plavci bez umytí a osprchování rovnou vstupují do bazénu, nově potvrdil Jaroslav Hruška, vedoucí plaveckého bazénu Benešov.

Přitom každé zařízení podobného typu, tedy například lázně, sauny, nebo masážní vodní vany, mají své provozní řády a jejich nedodržování může být a mělo by být důvodem z vyloučení neukázněného návštěvníka ze zařízení. Provozní řád také opravňuje kontrolovat návštěvníky, zda dodržují hygienická pravidla. Ta jsou přes všechny filtry, chemii a technické vychytávky alfou a omegou správné kvality vody, kterou neustále kontrolují hygienici.

Nedodržování jedné z nejdůležitějších zásad, tedy osprchování bez plavek a umytí za použití mýdla před vstupem do bazénu, zhoršuje kvalitu vody a ohrožuje zdraví ostatních a dokonce potažmo i provoz městem dotovaného zařízení.

„To, co požadujeme od našich návštěvníků, je zásada běžná ve většině civilizovaných zemích světa," tvrdí Jaroslav Hruška. „ Chceme-li být jako oni, tak i v otázkách hygieny ve veřejných bazénech," přeje si šéf sportoviště.

Mnozí dospělí by si ani nemuseli brát příklad z civilizovaných zemí. Stačí, kdyby se podívali na děti, které bazén navštěvují v rámci vyučování. Právě děti pravidla mytí dodržují vzorně za dohledu personálu bazénu a učitelek.

„Bohužel u mnohých dospělých v době plavání veřejnosti se tak neděje," upozornil Jaroslav Hruška.

Jakkoliv to zní neuvěřitelně, hygienická pravidla plaveckého bazénu v Benešově častěji nedodržují ženy.

Některé do zařízení přicházejí z domova již v plavkách obléknutých pod svršky.

„Sprchou jen projdou, aniž by se umyly," potvrdil Jaroslav Hruška, vedoucí plaveckého bazénu s tím, že na výtky personálu, který to má dokonce i v popisu své práce, právě zmiňovaní návštěvníci buď vůbec nereagují, nebo je jejich reakce hodně podrážděná.

„Dokonce našemu personálu tito návštěvníci hrozí, že si budou stěžovat na vedení Městských sportovních zařízení nebo dokonce na benešovské radnici," popsal poměrně časté reakce neukázněných návštěvníků Hruška a vzkazuje takovým lidem, že s podobnými připomínkami či výtkami v žádném případě nepochodí a naopak je čeká nahlášení na městskou polici a hygienickou stanici.

„Takovým lidem už nyní doporučuji, aby naše zařízení raději přestali navštěvovat," dodal Jaroslav Hruška.

Přes vše, co zaznělo výše, ale šéf bazénu ujistil, že s většinou návštěvníků je správa bazénu spokojena.