Jednání vyvolal dlouhodobý nedostatek vody ve Zbořeném Kostelci a Peceradech. Právě tam nyní doslova běží závody o to, kdo si nechá vyvrtat hlubší studnu a získá „jistou," že bude vodu mít i v dalších letech. Jenže právě to situaci dál zhoršuje.

„Jedna z vyvrtaných studní odčerpala vodu ze dvou kopaných u sousedů," popisoval situaci ve staré části obce Luboš Kubela, obyvatel Pecerad a vyzval vedení města, aby vodu zařadilo mezi priority.

Podle starosty Martina Kadrnožky se tak už stalo. „Město má od loňska seznam priorit schválený zastupitelstvem. První akcí, která už běží, je přístavba základní školy, druhá je tělocvična se zahájením stavba na jaře. Třetí je vyhlášení dotací na studny v Čakovicích a Krusičanech, kde vodovod nebude. Čtvrtá je kanalizace v uvedených osadách a pátá pak vodovod do všech místních částí," řekl.

Dotace na studny vyvrtané letos a příští rok, 30 tisíc na domácnost, má schválit zastupitelstvo v prosinci.

Soutěž ve vrtání studní ale může situaci s vodou v Týnci dramaticky změnit. Může se totiž také stát, že zájem domácností o vodovod a tím i ochota Týnce ho postavit, se s vrtanými studnami dočasně sníží nebo zcela vytratí.

Stejně jako voda v posledních letech, která zmizela i kvůli nekoncepčnímu povolování stavění dalších rodinných domů v týneckých osadách bez přihlédnutí k tamním hydrologickým poměrům.